RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

День Введення в храм Пресвятої Богородиці: основні заборони і прикмети 4 грудня

У всьому світі православна церква, за юліанським календарем, 4 грудня відзначає велике свято - Введення у храм Пресвятої Богородиці або Третю Пречисту.

"Апостроф" розповідає про історію та традиції цього дня.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: всі дати православних свят на 2024 рік

Історія свята

Історію свята Введення у храм Пресвятої Богородиці переказує не Євангеліє, а Священне Передання церкви та давні апокрифічні церковні твори. Батьки Діви Марії святі Йоаким та Ганна довго не мали дітей. Вони багато років щиро молилися Богу і дали обітницю – якщо у них народиться дитина, віддадуть її на служіння до Божого храму.

Зрештою, народилося довгоочікуване немовля – батьки назвали її Марія. Йоаким та Ганна дуже любили дочку, але мали виконати свою обітницю. Коли Богородиці виповнилося три роки, батьки одягли її у святкове вбрання, запросили рідних та близьких, і всі разом із запаленими свічками в руках вирушили до Єрусалимського храму. Їхня подорож від Назарета (де народилася Богородиця) до Єрусалиму тривала три дні.

У Єрусалимському храмі Пресвяту Діву Марію зустрів первосвященик Захарія. Щоб підійти до нього, трирічна Богородиця мала сама піднятися сходами з 15 величезних каменів. Для дитини такого віку це було неможливо! Але обережно вставши на першу сходинку, Діва Марія швидко піднялася і підійшла до здивованого первосвященика Захарії.

Першосвященик Захарія відчув неймовірну силу Божу і ввів у храм Пресвяту Богородицю. Завів її у найсвятіше з храмових місць: у жертовний вівтар, куди сам мав право заходити лише раз на рік. Усі присутні були здивовані цими подіями. Так і сталося Введення до храму Пресвятої Богородиці. Після цього Богородиця залишилася жити при храмі у приміщенні для дівчаток. Вона навчалася шити, вивчала Святе Письмо і постійно молилася Богу.

Традиції свята

У свято Введення Пресвятої Богородиці у храм та священики одягнені у блакитний колір, який вважається Богородичним. У деяких храмах віряни роблять святкові великі свічки й напередодні літургії стають живим коридором і запалюють їх біля храму, згадуючи, як Іоаким та Анна привели маленьку Марію із запаленими свічками з Назарету до Єрусалиму.

Що не можна робити у цей день

  • Не можна займатися тяжкою фізичною роботою цього дня.
  • З Введення до весни не можна ловити і їсти річкову рибу.
  • Заборонено бити та обзивати дитину, також не можна надмірно балувати її.
  • Не можна брати і давати гроші у борг.
  • Триває Різдвяний піст. Не можна їсти м'ясні та молочні страви, яйця та рибу, але на честь свята можна випити трохи вина.

Раніше "Апостроф" писав, як змінився календар свят в Україні з початку війни.

  • Вас також може зацікавити:

Собор Пресвятої Богородиці: нова дата та традиції

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати: Зеленський поділився деталями

У вересні 2023 року дві церкви в Україні, УГКЦ і переважна частина ПЦУ, перейшли на новоюліанський календар. Але оскільки це відбулося нещодавно і не всі призвичаїлись, ми нагадуємо про дати за юліанським календарем.