RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Андрія Первозванного за старим календарем: як ворожити і що не можна робити в цей день

Після переходу ПЦУ на новоюліанський календар дати деяких церковних свят змістилися на 13 днів тому. Таким чином, день Андрія Первозванного за новим стилем тепер відзначають 30 листопада, а за старим дата залишилася незмінною - 13 грудня.

"Апостроф" розповідає про історію та традиції та ворожіння цього дня.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: всі дати православних свят на 2024 рік

Історія

День Андрія Первозванного - свято, яке відзначають на честь одного із дванадцяти апостолів Христа. Андрій народився у Галілеї, у місті Віфсаїді, на початку I століття, у родині рибалки. З юного віку хлопчик вирішив, що присвятить життя Богові служінню і тому не одружився. Якось він почув, що Іоанн Предтеча на річці Йордан проповідує про прихід Месії. Андрій залишив рідні краї та вирушив до Івана і незабаром став його учнем. У віру Андрій також навів свого брата Симеона - він став апостолом Петром. Згідно з переказами, Андрій був покликаний першим з апостолів та учнів Ісуса Христа, тому його і назвали = Первозваний. Також святий слідував за Ісусом до останніх днів, був свідком Воскресіння та Вознесіння Христового. Після Воскресіння Христа на всіх апостолів зійшов Святий Дух, і вони здобули здатність зцілювати людей від важких недуг і проповідувати різними мовами. Андрію Первозванному випав жереб проповідувати в язичницьких країнах: він подолав Босфор, дійшов до Києва та Новгорода. Але коли повернувся до язичників, то був розіп'ятий на хресті. Мощі апостола перенесли до Константинополя, а пізніше - до Ватикана.

Традиції

Цього дня віряни йдуть до храму, щоб поставити свічку святому і помолитися. Андрія Первозванного вважають покровителем моряків та рибалок, тому моляться про їхній захист. Також святого просять про захист сім'ї, посилення віри та єдність людей, про щасливий шлюб та милосердя до оточуючих. У свято заведено накривати багатий стіл, але оскільки зараз йде Різдвяний піст, то страви мають бути пісними.

Що заборонено у День Андрія Первозванного

У свято забороняється:

  • лаятися, особливо з родичами;
  • шити, вишивати, в'язати, ткати, прясти;
  • виконувати важку роботу по дому;
  • влаштовувати галасливі застілля.

Ворожіння на Андрія Первозванного

День Андрія вважається вдалим для ворожіння нареченого.

  • Одне з найпопулярніших - увечері потрібно вийти на вулицю та запитати ім'я першого зустрічного - так зватимуть чоловіка.
  • За вечерею непомітно відламати шматочок хліба, покласти під подушку. Після цього уві сні можна побачити нареченого.
  • Поставити під ліжко миску з водою, під подушку покласти дзеркало, ніж, чоловічу шапку - вважається, що ці предмети мають спричинити віщий сон.

Раніше "Апостроф" писав, як змінився календар свят в Україні з початку війни.

  • Вас також може зацікавити:

Собор Пресвятої Богородиці: нова дата та традиції

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати: Зеленський поділився деталями

У вересні 2023 року дві церкви в Україні, УГКЦ і переважна частина ПЦУ, перейшли на новоюліанський календар. Але оскільки це відбулося нещодавно і не всі призвичаїлись, ми нагадуємо про дати за юліанським календарем.