RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Сліди танцюючих гномів чи вхід в інший світ: вчені розкрили таємницю "казкових кіл" на полях, фото

У казках та мультфільмах на основі скандинавського, англійського, кельтського та французького фольклору нерідко можна прочитати або побачити про казкові кола. На них буцім-то танцюють гноми, що й утворює землисті ділянки без трави. Однак існує більш практичне пояснення цьому явищу.

Про це повідомляє "jpost".

Так, у казках зазвичай на зелених галявинках збираються феї та ельфи, які влаштовують пікніки ділянках без трави. Або ж танцюють на них. У деяких культурах вважають, що такі кола є входом в інший світ, а інші стверджують, що такі кола приносять удачу, а під землею існують казкові села.

Читайте також: Танці з зірками: вчені виявили шість планет, які рухаються танцюючими орбітами, відео

Однак пояснення утворення цього явища значно простіше. Вважається, що це відбувається через гриби, що виробляються сполуки, які зменшують кількість води, яку може поглинути ґрунт, що призводить до посухи, яка спричиняє буріння та відмирання трави в кільці. У вологу погоду на краю знебарвленої трави можуть утворюватися кільця грибів.

На думку професора фізики Ехуда Мерона і його колеги з Університету Бен-Гуріона в Негеві (BGU) у Беер-Шеві, так екосистема реагує на нестачу води.

Вони також виявили, що поєднання фенотипових змін на рівні рослин і просторового моделювання на рівні популяції може призвести до багатьох додаткових шляхів реакції екосистеми на водний стрес, що призводить до різних багатомасштабних моделей, усі з яких є значно більш стійкими до водного стресу, ніж ті, що включають один фенотип.

Раніше ми розповідали про те, що вчені виявили нові планети, на яких може бути життя.

  • Вас також може зацікавити:

Таким ви космос ще не бачили: з'явилися вражаючі повноколірні фото

Кільця Сатурну зникнуть з поля зору землян: стали відомі причини

Чому на Місяці утворюється мерзла вода: відповідь вчених здивувала світ