RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Не розповідайте нікому про свої плани: яке свято 4 січня, прикмети і заборони

З 1 вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новоюліанський церковний календар. Наразі всі свята з фіксованою датою відзначаються на 13 днів раніше. Таким чином, день пам'яті преподобного Феоктиста Палестинського відзначається 4 січня.

"Апостроф" розповідає про історію, традиції та заборони цього свята.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: всі дати православних свят на 2024 рік

Історія

Святий Феоктист Палестинський жив у V столітті в Юдейській пустелі у Ваді Мукеліку. Він був ігуменом першого монастиря в цій пустелі - Фаранської лаври, що знаходилася за кілька кілометрів від Єрусалиму. У 405 році сюди прийшов преподобний Євфимій Великий, святі незабаром потоваришували і стали співмолитовцями. Двоє святих мали такий духовний зв'язок, що, здавалося, ніби в них двох жила одна душа.

Через п'ять років святі Євфимій і Феоктист вирушили молитися на період Великого посту і знайшли велику печеру, яка стала пізніше храмом. Преподобні вирішили, що до цього місця їх привів сам Бог, тому вирішили там залишитися. Живучи у печері, вони харчувалися лише дикими рослинами, що росли поруч, і довгий час ні з ким не бачилися.

Але Господь не бажав, щоб такі великі подвижники ховалися від світу довгий час, а своєю мудрістю та духовним досвідом служили та приносили користь людям. І ось одного разу келію, у якій жили преподобні, виявили віфанські пастухи. Після повернення додому вони розповіли односельцям про святих пустельників. Згодом довкола святих зібралося багато вірян. Вони збудували монастир навколо печерного храму, ігуменом якого був поставлений преподобний Феоктист, а преподобний Євфимій залишився у печері. Досягши похилого віку, Феоктист сильно захворів. Його друг Євфимій, якому вже було дев'яносто років, прийшов і доглядав його. Преподобний упокоївся у 467 році, а його похорон очолив сам Єрусалимський Патріарх Анастасій.

Що заборонено цього дня

  • Не варто міняти місце роботи.
  • Не можна нікому розповідати про свої плани.
  • Заборонено підслуховувати та підглядати.

Прикмети та традиції

У християнській традиції є чимало цікавих прикмет на цей день:

  • якщо сніжить - добре роїтимуться бджоли;
  • почути в лісі крик лисиці - до негоди;
  • хмари низько - буде хуртовина;
  • безхмарне небо - довго стоятимуть морози;
  • на деревах багато снігу - бджолярі зберуть багато меду влітку;
  • повний місяць і ясна погода - до великої повені навесні;
  • якщо у Феоктистів день загадати бажання, вийти на вулицю вночі та побачити на небі Велику Ведмедицю, то загадане здійсниться.

Раніше "Апостроф" писав, як змінився календар свят в Україні з початку війни.

  • Вас також може зацікавити:

Собор Пресвятої Богородиці: нова дата та традиції

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати: Зеленський поділився деталями

У вересні 2023 року дві церкви в Україні, УГКЦ і переважна частина ПЦУ, перейшли на новоюліанський календар. Але оскільки це відбулося нещодавно і не всі призвичаїлись, ми нагадуємо про дати за юліанським календарем.