RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

В цей день запрошують кумів у гості: яке свято 8 січня, прикмети та заборони

В понеділок, 8 січня, віряни вшановують пам'ять Григорія чудотворця і Григорія затворника Печерських.

Про свято, традиції та заборони цього дня розповідає "Апостроф".

Читайте також: Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік

Григорій чудотворець жив у XI столітті, через деякий час після заснування Печерського монастиря. Григорій отримав дар творити чудеса. У своїй келії він не мав нічого, окрім книг. Його весь час бачили у роботі, молитві чи читанні Біблії. У Києво-Печерських святцях ім'я преподобного Григорія з'явилось у 1619 році, а загальноцерковне шанування встановилося у другій половині XVIII століття.

Про Григорія затворника, який жив у Лаврі наприкінці XIII - початку XIV століть мало що невідомо. Короткі відомості про нього знаходилися на дерев'яній дошці, що закривала нішу, де раніше лежали мощі святого. Відомо, що преподобний прославився подвигом посту та молитви. Протягом усього життя він харчувався лише сирими овочами та травами, запиваючи їх водою. За праведне життя Господь наділив його даром чудотворення. Тим зіллям, з якого преподобний готував собі на їжу, він зцілював хворих. Мощі преподобних спочивають у Ближніх та Далеких печерах Києво-Печерської Лаври.

Цього дня заборонялося сваритися, відмовляти в допомозі та байдикувати. Окрім того, наші предки дотримувалися заборони працювати зранку, бо вважали, що якщо почати день із клопотів, то все піде нанівець.

У свято рекомендується піти до церкви. За народною традицією, цього дня запрошували в гості і пригощали кума з кумою - вважалося, що це зміцнить здоров'я дітей.

Раніше "Апостроф" писав, як змінився календар свят в Україні з початку війни.

  • Вас також може зацікавити:

Собор Пресвятої Богородиці: нова дата та традиції

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати: Зеленський поділився деталями