RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Чи може сільський голова вручати повістки: адвокат пояснив, як має відбуватися процес

Українцям пояснили нюанси законодавства у питанні загальної мобілізації та розповіли, чи можуть сільські голови вручати повістки.

Про це розповів розповів юрист Сергій Савинський.

За його словами, раніше у законодавстві йшлося про те, що селищні та інші ради сприяють проведенню призову та веденню військового обліку. Наразі ці установи відповідають за забезпечення мобілізаційних процесів.

Читайте також: Не лише повістки: в ЗСУ переведуть в онлайн ще одну категорію документів

Разом з тим, як зазначає Савинський, у законодавстві не прописана норма щодо того, що сільський голова може виписує та вручає повістки. Згідно з новим законопроєктом процес вручення повісток у місцевих органах самоврядування повинен відбуватися наступним чином:

  • ТЦК надсилають списки по територіальних громадах;
  • органи самоврядування підтверджують чи спростовують, що в їхньому населеному пункті проживають вказані особи;
  • якщо особа живе за адресою, працівник ради з поліцейським і працівником ТЦК їдуть за вказаною адресою та вручають повістку.

"Фактично це й так відбувається. Працівники сільських, селищних і міських рад будуть забезпечувати облік, щоб чітко визначити, хто з військовозобов'язаних проживає за фактичною адресою. Можливо, це трохи змінить свою форму виконання", - пояснює юрист нюанси законодавства.

Якщо військовозобов'язаний нещодавно переїхав до іншого населеного пункту - він повинен впродовж 7 днів стати на облік у місцевому ТЦК. Відповідна норма також прописана в новому законопроєкті. У зворотному випадку це буде вважатися порушенням правил військового обліку, за що передбачена адміністративна відповідальність.

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали, що в Україні хочуть поставити на облік в ТЦК сільгосптехніку.

Вас може зацікавити:

Дистанційне вручення повістки: що загрожує тим, хто не піде до ТЦК

Адвокатам надходять сотні звернень: три ключові претензії до законопроекту про мобілізацію

Резерви для цього є: нардеп вказав на серйозний недолік законопроекту про мобілізацію