RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

У київському ліцеї "тарганячий" скандал: школярам у їжу ледь не потрапила отрута

Таргани можуть стати великою неприємністю, якщо не почати з ними правильно та вчасно боротись. Зокрема, саме на тарганів поскаржились батьки дітей Київського спортивного ліцею. Вони вказали на велику кількість комах та легковажне використання хімічних препаратів у вигляді порошку біля зон приготування їжі.

Про це та про реакцію представника ГУ Держпродспоживслужби Києва розповідає ТСН.

Читайте також: Булінг в українських школах: на що найбільше скаржаться діти

Спочатку кияни почали скаржитись на тарганів у приміщені одного із навчальних закладів Києва, публікуючи відео з Київського спортивного ліцею на бульварі Вацлава Гавела, 46 у Солом'янському районі.

Користувачі вказували, що це приміщення ліцею переповнене тарганами, зауважуючи, що вони є не тільки у вбиральнях, а й на кухні. Батьки почали активно скаржитись на цю ситуацію, що зумовило представників Держпродспоживслужби завітати до навчального закладу з перевіркою

Головне управління Держпродспоживслужби міста Києва підтвердили факт присутності тарганів у закладі. Представники органу фіксували кадри на нагрудні відеореєстратори

Реакція начальника ГУ Держпродспоживслужби Києва

Ось як відгукувався начальник ГУ Держпродспоживслужби Києва Олег Рубан для ТСН:

"У закладі має бути розроблена чітка система відповідних процедур для діяльності. Тож наші фахівці перевіряли, як тут налагоджене управління відходами, бо саме вони є джерелом можливого розмноження тарганів"

Він додає, що вдалось зробити наступні висновки:

"З’ясовували, як здійснюється контроль за шкідниками та їх знищенням. Також звернули увагу на управління токсичними речовинами, а саме на засоби, які впливають на таргана чи гризуна. На жаль, системний підхід у ліцеї, м’яко кажучи, відсутній".

Отрута та липкі пастки на кухні

Інспектори кажуть, що виявили тарганів у зоні для приготування їжі. І це при тому, що фахівці не перевіряли санітарний стан зони для приймання їжі. Рубан наголошує на тому, що ємністю для відходів слугує просте відро, що розташоване при виході з кухні: "Куди відходи дівають далі та чи є кришка у цього відра – невідомо".

Він також вказав на те, що на кухні, де готують для дітей, були виявлені паски липкого типу, в деяких вже були таргани:

"Моніторинг у закладі відсутній. На кухні, де дітям готують їжу, були виявлені клеєві пастки для тарганів. У деяких пастках були мертві таргани, а працівники кухні кажуть, що комахи в них сидять давно. Пастки розміщені на кухні без ідентифікації та дати встановлення. Ніхто з працівників не знає наскільки безпечна ця пастка і чи можна її використовувати серед продуктів харчування"

Окрім липких пасток начальник ГУ Держпродспоживслужби Києва помітив біля зони гарячого приготування їжі хімічні препарати у вигляді порошку. Він вказує, що це серйозна загроза перехресного забруднення та отруєння дітей:

"Тобто серед продуктів харчування оператор ринку допускає використання сипучих хімічних засобів, та ще й у зоні приготування гарячої їжі для дітей! Це просто шалена загроза перехресного забруднення та отруєння дітей. І мабуть, дуже велика вдача, що батьки своєчасно подали нам цю скаргу".

Питання до інших приміщень навчального закладу

Він також мав деякі питання до загального санітарного стану інших приміщень, зокрема підвалу, де зберігаються сипучі продукти харчування:

"У підвалі ліцею зберігаються сипучі продукти харчування, а біля них просто розсипане отруєне зерно від гризунів. Це ще одна загроза та факт, що зберігання продуктів харчування оператором ринку взагалі не контролюється".

Олег Рубан зазначає, що отруєне зерно може стати причиною отруєння інших сипучих продуктів харчування, яке потім потрапить до зони приготування їжі та наразить здоров’я дітей на небезпеку.

В результаті Держпродспоживслужба вже винесла ліцею припис щодо усунення виявлених порушень. Через тиждень варто очікувати на повторну перевірку.

Реакція ліцею

Інспекторам у ліцеї пояснили, що уклали договір з організацією для проведення дератизації та дезінсекції. Вони зауважили, що нібито намагаються боротись з тарганами. Проте представники Держпродспоживслужби вважають це недостатнім.

В закладі запевнили, що відео, котре поширювалось мережею, не може бути показником, додаючи, що ліцей регулярно відвідують відповідні служби, які дезінфікують приміщення.

Заступниця директора з навчально-виховної роботи Київського спортивного ліцею Валентина Монастирло прокоментувала цю ситуацію наступним чином:

"Під час перевірки, яку проводили фахівці Держпродспоживслужби, тарганів у нас не виявили – тобто тарганів, які бігають у нас немає. Так, під час перевірки з відеофіксацією були знайдені вже муміфіковані таргани, але тільки у спеціальних пастках. Нам було зроблено зауваження, що потрібно прибрати пастки з тарганами".

Заступниця директора зауважує, що вони не зацікавлені в тому, щоб у закладі виникали подібні проблеми: "Будемо робити все для того, щоб виправляти ситуацію".

А стосовно використання хімічних порошкових засобів, у ліцеї пообіцяли розібратись з фактом використання хімічних засобів проти тарганів, які можна застосувати на місці, додатково перевіривши сертифікованість засобу.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що у школах новий підступний вид булінгу.

  • Вас також може зацікавити:

Київський ліцей виправдався через сковорідку за 700 тисяч гривень: це дуже потрібні речі для дітей

Що робити, коли у школі порушують мовне законодавство: поради батькам

У ліцеї Івано-Франківська скандал через знущання з дитини: керівництво залякує інших батьків