RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Не можна розважатися і сваритися: яке свято 2 квітня і що треба зробити в цей день

У віторок, 2 квітня, християни вшановують пам'ять святого ієромонаха Тита Чудотворця та мучениці Фотинії.

Про історію свята, традиції та заборони розповідає "Апостроф".

Читайте також: Чому дати святкування Великодня відрізняються у католиків і православних

Святий народився у Студійському монастирі біля Константинополя у IX столітті. Тит з юного віку віддавав перевагу духовному розвитку та постійним пістам. Він був відомий своїми чудотворними вчинками, якими наділив його Бог. Тит зцілював хворих, відновлював здоров’я і волю зневіреним. Під час іконоборства святий мужньо відстоював шанування ікон і відмовився виконувати накази імператора, який намагався знищити християнські святині.

Свята Фотинія відома тим, що напоїла Ісуса Христа водою з колодяза та стала його ученицею. За днів римського імператора Нерона, Фотинія була схоплена язичниками. На допиті вона сказала, що готова з радістю помepти за Ісуса. Спочатку Нерон наказав відpyбати їй сокиpою pуки, але скільки кaти не старалися, нічого не змогли зробити і попадали на землю. Імператор здивувався і звелів помістити Фотинію у себе в палаці під наглядом своєї дочки Домніни, сподіваючись, що та вмовить святу принести жepтви ідoлам. Але Домніна, після бесід з Фотинією, сама повірила в Христа, а з нею – сто її рабинь. За Нерон наказав здepти шкipу з Фотинії і кинути святу в колодязь.

Наші предки в цей день намагалися не веселитися і не розважатися. Вважалося, що будь-які веселощі закінчаться бідою в родині. Також існувало повір'я, що будь-яка сварка з близькою людиною веде до розставання.

У цей день особливо шанували колодязну воду. Вірили, що на Фотинію вона набуває цілющих властивостей. Обов’язково 2 квітня вмивалися водою з криниці. Це дозволяло вилікуватися від різних хвороб. Колодязною водою кропили будинки, тварин і землю.

Нагадаємо, раніше ми писали 10 головних правил Великого посту та 5 сильних молитов, які потрібно читати.

  • Вас також може зацікавити:

Коли будемо святкувати Трійцю в 2024 році: нова дата

Великий піст 2024: дата, головні правила та заборони

В Україні з 1 вересня переходять на новий церковний календар: повний список святкових дат