RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Тонкощі нарахування пенсій для військових: як відбувається індексація

Понад 20 600 пенсіонерів силових структур перебувають на обліку в ГУ Пенсійного фонду України в Чернігівській області, і можуть розраховувати на індексацію пенсій та збільшення щомісячних виплат.

Про це повідомляє "Суспільне. Чернігів".

Читайте також: Скільки Кабмін спрямував коштів на соцвиплати у 2024 році: озвучена неймовірна цифра

"Це люди, котрі проходили службу, були звільнені чи за станом здоров'я, чи за віком, мають певну групу інвалідності, мають певну вислугу, яка відповідає чинному законодавству, і люди, які отримують пенсію в разі втрати годувальника, тобто члени сім'ї військовослужбовця", - розповіла в ефірі "Українського Радіо Чернігів" заступниця начальника управління пенсійного забезпечення подання страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій і пільг, начальник відділу з питань призначення та перерахунків пенсій військовослужбовців та деяких інших категорій громадян ГУ Пенсійного фонду України в Чернігівській області Ольга Хоренко.

За її словами, усі пенсії, про які йде мова, призначаються і регулюються згідно із законом України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Пенсія військових, які продовжують працювати у цивільній сфері

Першою умовою при первинному призначенні "військової" пенсії є звільнення з військової служби. Якщо ж людина працевлаштувалася далі або ж пішла на службу, про що вона має повідомити обов'язково, розглядаються матеріали справи, чи виплачується надбавка на дитину до 18 років. Якщо така надбавка виплачується, то припинення цієї виплати проходить з наступного місяця після того, як людина прийнята на роботу або проходить службу.

Військові пенсіонери, що працюють у цивільній сфері, мають право отримувати свою пенсію у повному розмірі, отримувати заробітну плату, але не будуть підпадати під перерахунок через кожні два роки, як у цивільних. Чому? Тому що, розглядаючи Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", де передбачено перерахунок через кожні два роки, і Закон України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" (стаття 63) - у військових передбачені лише перерахунки у зв'язку зі зміною грошового забезпечення. І на індексацію те, що людина далі працює, це ніяк не впливає.

Пенсія військових, які продовжують нести службу

Перерахунок людям, які проходять службу після призначення пенсії, відбувається лише з умови, коли буде виконана умова статті 2 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб". Тобто — людина буде звільнення з посади. Їй треба буде звернутися до військового комісаріату, який буде займатися оформленням документів та поданням цих документів до пенсійного фонду. Перше - це буде дорахунок вислуги років. Друге - буде братися до уваги грошове забезпечення: за 24 останні календарні місяці служби підряд перед звільненням. Якщо після первинного призначення пенсії людина прослужила менше, ніж 24 місяці (2 роки), то до уваги братимуть матеріали попередньої справи.

Раніше "Апостроф" писав, хто із пенсіонерів зможе отримувати тисячу гривень доплати.

  • Вас також може зацікавити:

Пенсії для "мертвих душ": що робити родичам пенсіонерів, щоб не сплачувати космічні борги

Обов'язок пенсіонерів: про які зміни варто відразу повідомити ПФУ

900 грн щомісячної надбавки до пенсії: хто має право отримувати