RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

"Зараз нас 35 мільйонів": що буде з чисельністю населення в Україні після війни

Скорочення кількості українців та проблеми з народжуваністю після війни практично неминучі.

Про це розповіла директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України Елла Лібанова під час форуму "Демографічне майбутнє України".

Читайте також: Як українці житимуть після закінчення війни: демограф дав прогноз до 2040 року

"Навіть якщо ми зможемо повернути левову частину наших зовнішніх мігрантів. Навіть якщо ми зможемо істотно знизити параметри смертності населення. Навіть якщо ми зможемо підвищити рівень народжуваності до середньоєвропейського, у що я особисто зовсім не вірю. У перші два вірю, а в третє - ні. То, все одно, депопуляція є неминучою", - сказала Лібанова.

За її словами, проблема демографічної резильєнтності - це не просто збереження чисельності населення. Це здатність населення України і української держави відповідати на демографічні виклики, які ставить світ перед Україною.

"Це означає, що ми, знаючи про скорочення чисельності населення, маємо дбати про покращення його якості, про підвищення рівня здоров'я, тривалості життя, рівня освіти, рівня економічної і трудової активності, про здатність населення надати допомогу родині таким чином, щоб вона могла реалізувати всі свої наміри щодо відтворення. Тобто це не стільки кількісні параметри, як якісні параметри, про що я хотіла, щоб ми говорили”, - розповіла Лібанова.

Говорячи про демографічну ситуацію, міністр соцполітики України Оксана Жолнович наголосила, що перші думки завжди стосуються показників народжуваності. Однак це і про тривалість життя та смертність, про громадян, які виїхали за кордон тощо. В Україні стоїть гостро кожне з цих питань.

"Зараз нас 35 мільйонів. Це менше майже на 20 мільйонів, ніж було у 1991 році. Коефіцієнт приросту 0,9. Ми на рівні з Гонконгом, і це дуже тривожно", - заявила Жолнович.

Раніше "Апостроф" писав, як зареєструвати народжену в окупації дитину.

  • Вас також може зацікавити:

В Раді хочуть вдесятеро збільшити допомогу при народженні дитини: йдеться про шестизначну суму

Декретні виплати в Україні: скільки зараз платять жінкам та чоловікам

Лікарняний для декретної відпустки: як його отримати вагітним українкам за кордоном