RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

14 травня

13 травня

Всі новини

​Душі померлих з'являються на землі: яких традицій та заборон українці здавна дотримувались у Чистий четвер

Традиційно початок святкування Господнього воскресіння припадає на Чистий четвер. Здавна це свято було пов’язане з низкою звичаїв та заборон, яких українці дотримуються й нині.

Про це етнологиня, кандидатка історичних наук Інституту народознавства НАН України Анастасія Кривенко розповіла в інтерв'ю виданню "РБК-Україна".

Читайте також: Підготовка до Великодня: важливі справи, які треба зробити перед святом

Кривенко зазначає, що у свято Чистого четверга обов’язковим для кожної господині було прибирання дому та наведенню порядку. Також вона додала й про одну пікантну подробицю, котра присутня в цьому ритуалі.

"Господиня могла обмітати хату ще до схід сонця. Дехто казав, що це слід робити голяка, щоб відвернути від хати не тільки нечисту силу, а й жаб, гадюк, мишей.", - уточнює етнологиня.

Також вона додає, що в цей день обов'язковим є процес купання: "Дівчата йшли до річки, бо вірили, якщо хтось мав шкірні хвороби, то ця цілюща вода очистить тіло і душу від всього бруду і всіх хвороб".

У деяких регіонах України у Чистий четвер українці ходили до церкви й запалювали власноруч виготовлені свічки. Повернувшись додому після церковної служби, обходили будинок зі свічкою в руках та ставили кіптявою хрестики над дверима і вікнами. Люди вірили, що це мало захистити їх від усього лихого.

Існує повір’я, що саме на свято Чистого четверга душі померлих з'являються на землі.

"У Чистий четвер треба було себе належно поводити, не шуміти. Готувати себе і домівку до свята.", - розповідає Кривенко, додаючи інформацію про важливий обряд, - "Також традиційно у цей день пекли паски. Якщо не встигли зробити це у четвер, то пекли їх у суботу. У п'ятницю це не можна було робити - це вважався траурний день, бо розіп'яли Ісуса Христа".

Також у цей день могли починати виготовляти писанки та крашанки.

У Чистий четвер був строгий піст, а у вечері не можна виконувати важкої роботи по дому - наближається Страсна п'ятниця.

Раніше ми розповідали про народні прикмети на Великдень.

  • Вас може зацікавити:

Четвергова сіль: від чого вона захищає у Чистий четвер і як приготувати

На Великдень сонце "грає": що означає народне повір’я

Паски печуть у Чистий четвер: головні ритуали та народні прикмети