RU  UA  EN

Понеділок, 17 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 червня

16 червня

15 червня

Всі новини

27 травня в історії: загибель мореплавця Магеллана і завершення будівництва Андріївської церкви у Києві

У сьогоднішню дату, 27 травня, багато років тому відбулось багато важливих подій в історії світу. Зокрема, у різні роки цього дня загинув організатор першого навколосвітнього плавання Фернан Магеллан, завершилося будівництва Андріївської церкви у Києві, а також здійснили перший у світі політ людини у стратосферу.

"Апостроф" розповідає, чим ще запам'ятався цей день в історії.

Читайте також: Коли будемо святкувати Трійцю в 2024 році: нова дата

Загибель великого мореплавця Магеллана

Фото: Портрет роботи невідомого художника XVII ст. Галерея Уффіці, Флоренція

Цього дня 1521 року загинув 41-річний португальський мореплавець Фернан Магеллан, який організував перше навколосвітнє плавання та відкрив протоки між Атлантичним і Тихим океанами. Він помер під час своєї навколосвітньої експедиції, офіційна мета якої був пошук "протоки до Південного моря", а насправді ж іспанці ще хотіли завоювати нові території та їхнє населення.

На острові Макатан Магеллан разом з командою намагався насильно наверннути людей у християнську віру та вимагав платити данину іспанській короні. Але місцеве населення були проти цього. Внаслідок даного збройного конфлікту помер як сам мореплавець, так і частина його команди. У результаті з понад 260 членів експедиції додому повернулися під керуванням заступника Магеллана Себастьяна Елькано усього 18, а замість п’яти кораблів - лише один.

Завершення будівництва Андріївської церкви у Києві

Фото: facebook.com/AndriyivskaTserkva

Будівництво Андріївської церкви у Києві завершилося 27 травня 1753 року за проєктом видатного архітектора Бартоломео Растреллі на Андріївській горі, на пам'ять відвідин Києва імператрицею Єлизаветою Петрівною, на місці Хрестовоздвиженської церкви. Архітектор також спроєктував Маріїнський палац у столиці.

Висота православної церква на честь Святого Андрія у стилі бароко з хрестом становить 46 метрів (зі стилобатом - 60 метрів). Наразі вона входить до складу Національного заповідника "Софія Київська". Це також пам’ятка історії, архітектури, живопису XVIII ст. світового значення, а також церква внесена до попереднього списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Інші події дня 27 травня

  • 1895 рік - англійський винахідник Бірт Акрес запатентував кінопроєктор.
  • 1930 рік - американець Річард Дрю запатентував "прозору целофанову липку стрічку" - скотч. Його спочатку використовували для захисту скла авто при фарбуванні.
  • 1931 рік - перший у світі політ людини у стратосферу здійснили швейцарські науковці Огюст Піккар та Карл Кіпфер. На стратостаті власної конструкції вони досягли висоти 15 780 метрів.
  • 1937 рік - у Сан-Франциско урочисто відкрився міст над протокою Золоті Ворота, який став одним з найкрасивіших у світі.
  • 1965 рік - американський інженер-хімік Вік Міллз запатентував одноразові підгузки під торговою маркою "Pampers".
  • 1995 рік - президент України своїм указом утворив Державне казначейство.
  • 2010 рік - Верховна Рада України ратифікувала угоду про продовження перебування Чорноморського флоту РФ в Україні з 2017 до 2042 року (236 голосів "за"). Цей документ відомий як "Харківські угоди".

Хто народився 27 травня

  • 1859 рік - український актор і режисер, театральний діяч, засновник Народного театру в Києві, брат Івана Карпенка-Карого Панас Саксаганський.
  • 1871 рік - український народний поет-сатирик Андрій Крупій.
  • 1913 рік - український поет-лірик, сатирик, гуморист та дитячий письменник Валентин Лагода.
  • 1973 рік - український журналіст, громадський діяч, голова Незалежної медіа-профспілки Роман Скрипін.
  • 1977 рік - українська телеведуча Ольга Бура, яка трагічно загинула 29 травня 2004 року дорогою додому з Сум в автокатастрофі з вини водія на Харківській площі у Києві.
  • 1979 рік - український хокеїст, дворазовий чемпіон Білорусі, чемпіон України у складі "Сокола" Дмитро Толкунов. Виступав також за "Динамо" (Мінськ), російські клуби "Локомотив", "Амур", "Сибір", "Металург" (Мг), команди нижчих ліг США й Канади.

Раніше ми публікували церковний календар на 2024 рік.

  • Вас може зацікавити:

Справжнього тепла не чекати? Прогноз на літо-2024 від народного синоптика

Вознесіння Господнє 2024: коли відзначатимемо за новим календарем

День батька в Україні 2024: дата і історія свята