RU  UA  EN

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 червня

Всі новини

Свято літнього сонцестояння: як його відзначають у різних країнах світу

Вже в четвер, 20 червня, відбудеться одна з найважливіших астрономічних подій літа - літнє сонцестояння, яке є одним із чотирьох найважливіших свят та ключовою точкою відліку річного циклу.

"Апостроф" розповідає про цікаві традиції святкування цього дня різними народами світу.

Читайте також: День літнього сонцестояння 2024: головні магічні ритуали, заборони та прикмети

Свято літнього сонцестояння - язичницьке та зороастрійське свято, найкоротша ніч року, у різних формах відзначалося у різних частинах світу з давніх часів. Є одним із чотирьох важливих свят та ключовою точкою відліку річного циклу.

У пізніший період виникло схоже християнське свято, Різдво Іоанна Предтечі. Загальними рисами святкування в Європі є складання вогнищ, купання у водоймах та гадання.

Східні та західні слов'яни, литовці: Івана Купала

В Україні, Білорусі, на сході Польщі (Підляшшя) та на півдні Литви свято відзначається як Іван Купала. Заведено купатися, розпалювати багаття і стрибати через них, танцювати та шукати квітку папороті, яка розквітає раз на рік, саме цього дня.

Естонці

В Естонії свято називається Яаніпяєв (Jaanipäev) та збігається зі святкуванням Дня перемоги.

Фіни: Юханнус

У фінів та інгерманландців свято називається Юханнус (фін. Juhannus), від імені Іоанна Хрестителя. З 1934 він відзначається як офіційне державне свято Фінляндії (фін. Suomen lipun päivä). Також офіційне церковне свято, день Іоанна Хрестителя. Традиційно святкували 24 червня, але з 1955 року відзначається в першу суботу після 19 червня, і припадає на 20-26 число. Така зміна була зроблена в Швеції ще раніше, а в Норвегії, Естонії та Латвії немає. Прийнято прикрашати будинок, човен, пліт та інші місця зборів людей гілками берези, палити велике багаття (Кокко). Серед фінських шведів існує традиція встановлювати "шість обіцянок".

Шведи: Мідсоммар

З 1953 року у Швеції свято середини літа (дослівно) відзначається найближчої після 19 червня суботи. Серед традицій - встановлення жердини обіцянок, народні гуляння, складання вогнищ та танці.

Португальці: День святого Івана

У Португалії свято відзначається як Свято святого Іоанна (Festa de São João). Португальці-католики вірять у очисну силу багать св. Іоанна.

У сучасних містичних традиціях

Літа (Litha) - свято літнього сонцестояння у сучасних неоязичників, які засновують свій містичний світогляд на британських традиціях. Одна з основних дат у Колесі року вікана. За одним з уявлень це важливий час у циклах центральних постатей релігії (Бог перебуває у повноті своєї сили, Богиня приносить найбільше достаток). Разом із вшануванням родючості природи та щедрості сонця, вікна кажуть, що цього дня рік робить крок до темряви, адже ночі стають довшими. Це представляють як зустріч двох братів: Короля Дуба та Короля Падуба, один із яких символізує літо, а інший – зиму.

Раніше "Апостроф" публікував календар свят та вихідних у червні.

  • Вас також може зацікавити:

Русальний тиждень 2024: дата початку і головні заборони

Церковні свята у червні 2024: на які дати випадають великі свята

Захист небес: найсильніші молитви від ворогів, злих людей та ненависті