RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Повістки надсилають поштою: в яких випадках військовозобов’язаному загрожує кримінал

Українським військовозобов'язаним можуть надсилати повістки поштою на домашню адресу і вони за новим законом про мобілізацію будуть вважатися врученими.

Про те, що може загрожувати військовозобов'язаним, які не отримали повістки поштою, розповів у своєму Telegram-каналі адвокат Роман Сімутін.

Відповідно до законодавства внаслідок неприбуття до ТЦК за повісткою для уточнення персональних даних та проходження ВЛК настає адміністративна відповідальність, а військовозобов'язаному загрожує штраф в розмірі від 17000 до 25500 грн. А от відмова в отриманні або неприбуття до ТЦК за повісткою на відправку – так званим мобілізаційним розпорядженням – це вже кримінальна відповідальність за ст. 336 КК України, яка передбачає покаранням до 5 років позбавлення волі.

Мобілізаційне розпорядження поштою

Якщо військовозобов’язаний під час мобілізації пройшов військово-лікарську комісію та визнаний придатним, то наступний етап – це призов на військову службу та відправлення до військової частини.

Для цього після проходження ВЛК військовозобов'язаному вручається особисто під підпис або надсилається поштою за адресою його місця проживання повістка щодо призову на військову службу під час мобілізації та відправлення до місця проходження військової служби. Тобто, повістка на відправку або мобілізаційне розпорядження.

Стаття 336 КК України передбачає кримінальну відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період та передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

Що про це каже законодавство

Згідно з пунктом 90 постанови Кабміну № 560 від 16.05.2024 року, резервісти та військовозобов’язані, які отримали повістку щодо призову на військову службу під час мобілізації та відправлення до місць проходження військової служби, прибувають у строк та місце, зазначені в повістці для відправлення до військової частини (установи).

Пунктом 41 постанови №560 встановлено, що належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до РТЦК або його відділу у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку є день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою ТЦК під час уточнення своїх облікових даних.

Тобто, якщо громадянин відсутній за адресою місця проживання й особисто не отримував повістку про виклик до ТЦК, така повістка все одно вважається врученою належним чином, а тому за неявку світить тюрма.

"При цьому ви можете бути добросовісним громадянином і умисно не переховуватись від ТЦК та не ухилятись від отримання такої повістки, а, наприклад, під час візиту працівника пошти для вручення вам поштового відправлення з такою повісткою бути на роботі, враховуючи, що робочий час у вас та у працівників пошти збігаються. Або ви можете бути відсутнім вдома з інших поважних причин, таких як відрядження, перебування у лікарні або просто вийшли в магазин, за дитиною тощо", - наголосив адвокат.

Також поширеними є і ситуації, коли працівник пошти взагалі не може попасти у під’їзд, обладнаний кодовими замками та домофонами. А чекати навіть десять хвилин, доки хтось з мешканців можливо вийде, він не буде. Або ж трапиться недобросовісний листоноша, який взагалі не відвідуватиме адреси отримувачів кореспонденції, а почекає спливу терміну їх зберігання у поштовому відділенні і тоді поверне їх відправнику з відповідною відміткою про відсутність особи за адресою місця проживання.

"У перерахованих вище випадках повістка буде вважатися врученою, а її потенціальний отримувач взагалі не знатиме, що йому надсилалось поштове повідомлення з повісткою на відправку. Незабаром громадянин дізнається про відкриття щодо нього кримінального провадження за ухилення від призову на військову службу і мова йтиме щонайменше про 3 роки за ґратами", - пояснив адвокат.

Як повідомляв "Апостроф", у серпні уряд затвердив нові форми повісток військовозобов'язаним. Повістку можуть сформувати на бланку із гербовою печаткою або через Єдиний державний реєстр призовників.