RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Майдан підкрадається: експерти озвучили прогноз щодо протестів прихильників блокади Донбасу

Відразу ряд експертів, опитаних "Апострофом", після гучної акції в Кривому Торці, де були силою розігнані учасники блокади окупованого Донбасу, процес політичної та громадської боротьби з метою перевиборів фактично почався, але про масові заворушення говорити ще рано.

Політолог Андрій Золотарьов вважає дії влади проти учасників блокади невдалим досвідом і говорить про "Майдан, що підкрадається", коли процес розвалу влади відбувається поступово, крок за кроком.

Першою сходинкою до поступового розвалу чинної влади можуть стати події в регіонах.

Старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Оксітюк каже, що опозиція може вдатися до мобілізаційних кампаній, на зразок акції "Вставай, Україно", яка проходила в 2013 році.

Політичні рухи правого толку, а також партія "Самопоміч", інші організації, які можуть включитися в цей процес, можуть влаштувати подібну кампанію або навіть провести тур по областям з метою мобілізувати громадськість на продовження блокади.

Політолог Кость Бондаренко відзначає, що при всій серйозності становища ресурсів у опозиційних сил не так багато і організувати щось подібне протестним виступам 2013-2014 років вже малоймовірно. Численні мітинги, що пройшли в регіонах, на думку Бондаренко показують слабкість сил, які підключилися до протестного руху.

У той же час Оксітюк вважає, що розмах і масовість протестів залежать від фінансування. Однак аналітик згоден, що поки що громадськість не накопичила достатніх протестних настроїв і саме на це будуть спрямовані найближчі виступи - їх мета - накопичення приводів до невдоволення владою.

Сьогодні, 15 березня, "Апостроф" повідомляв про те, як в районі Краматорська зі стріляниною були затримані прихильники продовження блокади.