RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Український генерал розповів, що потрібно протиставити Путіну в переговорах по Донбасу

У переговорах по Донбасу Україні необхідно повернутися до "будапештського формату".

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив екс-заступник начальника Генштабу Збройних сил України (ЗСУ) генерал-лейтенант Юрій Думанський.

"Через нього ("будапештський формат", - ред.) можна запустити процес в ООН і надання відповідної резолюції в ООН, щоб на Радбезі отримати підтримку для введення миротворців, міжнародних адміністрацій... Крім того, забезпечити економічну підтримку для відновлення Донбасу", - зазначив він.

За словами Думанського, ініціатива повинна виходити від України, але відповідальність повинні брати також гаранти, які допустили таку ситуацію.

На зауваження про те, що Будапештський меморандум - не указ для президента Росії Володимира Путіна, Думанський заявив, що акцент треба ставити на іншому - чому на міжнародному рівні голос України звучить не дуже переконливо? При цьому він уточнив, що будь-який політик грає, намагаючись досягти своїх цілей. І Путін - не виняток.

"Нам потрібна наша, українська стратегія виходу з військового конфлікту. Потрібні наші, українські ініціативи щодо проведення переговорів, включення в цей процес нових впливових учасників, активації європейської громадськості, залучення міжнародних інституцій та організацій, проведення форумів і закритих зустрічей. Переговорний процес буде продовжуватися. Європа не зацікавлена в продовженні війни", - підкреслив він.

Генерал додав, що на сьогоднішній день Мінські угоди - це інструмент і майданчик, через який можливо налагодити якісь мирні процеси.

"Але, не виконавши "Мінськ-1", ми не повинні були заходити в "Мінськ-2". "Мінськ-1" обумовлював специфічні військові питання: лінію розмежування, буферну зону, відведення важкого озброєння, контроль на державному кордоні. Але, не виконавши цих питань, ми підписали "Мінськ-2", де накладалися вже політичні питання виборів і всього іншого. Тепер всі визнають, що ми в глухому куті", - пояснив він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "В Україні йде репетиція Третьої світової, ми граємо за чужими сценаріями - екс-заступник голови Генштабу ЗСУ".