RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Введення миротворців на Донбас: в США розповіли про пастку, підготовлену Путіним для України

Заява президента Російської Федерації Володимира Путіна про введення миротворців ООН на Донбасє пасткою, оскільки запропоновані умови тільки на перший погляд здаються привабливими.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив старший науковий співробітник і директор Центру військово-політичного аналізу в Інституті Хадсона у Вашингтоні, експерт з питань Азіатсько-Тихоокеанського регіону, тематики національної безпеки США, контролю над озброєннями, нерозповсюдження ядерної зброї та інших питань Річард Вайц.

За його словами, потрібно задуматися про те, чому пропозиція про введення миротворців на Донбас прозвучала саме зараз і чи не є вона спробою випередити Україну. Вайц уточнив, що заява Путіна може бути пов'язана з щорічним посланням Петра Порошенка до Верховної Ради, яке відбулося 7 вересня, і візитом президента України в США на Генеральну Асамблею ООН.

"Очевидно, частково це пастка, тому що умови тільки на перший погляд здаються привабливими - міністр закордонних справ Німеччини [Зігмар Габріель] закликав домогтися цього [введення миротворчої місії на Донбас] - але в деталях вони неприйнятні", - підкреслив експерт.

Так, мова йде тільки про лінію розмежування, а не про всю окуповану територію; Україні потрібно домовлятися з самопроголошеними "урядами", так ніби вони були самостійними акторами, і так далі.

"Але завдяки цьому все виглядає так, ніби Росія пропонує мирну угоду, а Україна виступає проти. Так що я думаю, що це може бути спробою випередити український уряд, що б він не запропонувало", - вважає Вайц.

Разом з тим, він визнав, що Росія може накласти вето на будь-яку резолюцію Ради Безпеки і може заблокувати будь-яке рішення ОБСЄ через необхідність консенсусу.

"І немає способу обійти це. У теорії можна ввести на Донбас сили США і НАТО або миротворців ЄС, але на практиці - ні. Так що будь-яке припинення вогню вимагатиме згоди Росії", - сказав експерт.

Вайц додав, що раніше Генеральна Асамблея вжила заходів по Криму - заявила про стурбованість правами людини на півострові.

"Але вони нездійсненні. Вони мають деякий вплив на громадську думку, але ... Я думаю, що шлях до зупинки військових дій на сході України лежить через припинення Росією підтримки будь-якої військової активності в цьому регіоні. І цього не станеться завдяки діям ООН, ОБСЄ - це має бути щось, що включає Україну та, можливо, США, ЄС і НАТО", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Путін приготував для України пастку, на Донбасі у нього кілька варіантів - аналітик з США".