RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Відомий журналіст пояснив, як Україні ефективно боротися з пропагандою Кремля

Україні потрібно ігнорувати російську пропаганду, оскільки, діючи тими ж методами, українські журналісти привертають більше уваги до того, що транслюють росЗМІ.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив відомий український журналіст і телеведучий, голова правління "Громадського радіо" Андрій Куликов.

"Потрібен більш спокійний тон. Там, де є можливість прямо розвінчати те, що вони говорять, треба розвінчувати прямо. Там, де такої можливості немає, пояснювати, яким чином діє пропагандистська машина, і давати більшій кількості людей самим розуміти, де правда. А якщо кожен раз, коли вони брешуть, ми будемо це викривати, у нас не вистачить на це ресурсу", - зазначив він.

Журналіст підкреслив, що краще навчити українців розрізняти ознаки правди, брехні, напівправди.

"Кращою відповіддю на цю пропаганду, на мій погляд, була б асиметрична відповідь: не зіткнення з пропагандою лоб в лоб, а створення якісного українського продукту в інформаційному просторі. Щоб дивилися, читали і слухали українське, бо воно - якісне. А "якісне" в сфері новин означає "правдиве", - сказав Куликов.

Він уточнив, що, коли з'явилася заборона на трансляцію російських каналів в Україні, він був проти цього, і зараз не змінив своєї позиції. За словами журналіста, така заборона є ознакою слабкості.

"Знову ж таки, ми не були здатні протиставити свій якісний український продукт і таким чином відтягнути аудиторію від ворожої пропаганди. Я вважаю, що це неефективний спосіб, навіть якщо він правильний. Залишаються ж інтернет і супутник. Заборона дала короткостроковий ефект і дійсно забрала у деяких людей можливість дивитися і слухати російські ЗМІ, але потім були знайдені шляхи, як це робити, а головне - заборона створила у нас ілюзію, що ми не повинні вдосконалюватися, і в результаті ми знову відстаємо у розвитку нашого продукту ", - сказав Куликов.

Разом з тим, він додав, що закривати ЗМІ з так званою проросійською позицією можна тільки через суд і в тому випадку, якщо доведено вчинення ними протиправних дій.

"Але точно так само потрібно чинити і з українськими не проросійський ЗМІ, якщо вони розпалюють ворожнечу і порушують інші вимоги українського законодавства. Підкилимні закриття або закриття за те, що хтось говорить про ці ЗМІ, що вони проросійські, - абсурд. Через суд можна, а іноді і потрібно. Коли ми закриваємо за те, що ЗМІ - проросійське або нібито проросійське, то це - ідеологія. Закривати на підставі ідеології - це ганьба", - підсумував Куликов.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Потрібно говорити з жителями Донбасу, по можливості - і з Захарченком - журналіст Андрій Куликов".