RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Суд по "посадці" топ-чиновників: стало відомо, чого боїться влада України

За небажанням української влади сформувати антикорупційний судстоїть страх чиновників опинитися на лаві підсудних.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа", який розбирався, чому влада спізнюється зі створенням антикорупційного суду.

"Це логічне пояснення. Якби не було особистого інтересу не створювати, суд би вже давно сформували", - заявив виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин.

У свою чергу, нардеп від "Самопомочі" Єгор Соболєв заявив, що як тільки в Україні з'явиться непідконтрольне топ-корупціонерам правосуддя, вони опиняться у в'язниці.

Політичний аналітик Анатолій Октисюк також вважає, що президенту вкрай невигідна поява непідконтрольного йому органу.

"Створення нової інституції з нуля займе багато часу, і Порошенко не зацікавлений формувати неконтрольовану інституцію", - підкреслив він.

Саме тому соратник президента генеральний прокурор Юрій Луценко всіляко наполягає на тому, щоб новий антикорупційний суд, якщо він все-таки з'явиться, розглядав не тільки справи Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

"НАБУ непідконтрольне владі, тому його хочуть скувати і обмежити його дію. Антикорупційне бюро - це політичний інструмент конкуренції в руках всіх антикорупціонерів, таких як [Міхеїл] Саакашвілі, [Сергій] Лещенко, [Мустафа] Найєм. Це зовсім інший політичний табір, який має в руках такий ресурс для впливу. У той час як у Порошенка в руках ГПУ", - пояснив Октисюк.

У той же час фракції коаліції поки не обговорювали голосування за законопроекти про нові антикорупційні органи.

За словами одного з представників "Народного фронту", у фракції ця тема в принципі не порушувалася.

"Але є думки, що не буде створений антикорупційний суд. І розмови про створення такого суду насправді виникають для затягування часу. Важко сказати, з чиєї саме сторони. Дуже часто це гучні заяви, які не мають ніякого стосунку до реального стану речей" , - зазначив співрозмовник видання, який побажав залишитися невідомим.

При цьому Соболєв, який є одним з авторів законопроекту №6011, заявив, що Антикорупційна палата, яку пропонує президент за підтримки генерального прокурора, - це остання інстанція.

"Тобто коли суди програні, через три-чотири роки там можна оскаржити рішення. А нам потрібен суд першої інстанції, який буде супроводжувати слідство до винесення обвинувального вироку і відправки топ-корупціонера за ґрати", - пояснив він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Порошенко хоче відправити корупціонерів в палати: чим це загрожує".