RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

Всі новини

Конфлікт між Україною і Угорщиною: дипломат назвав найнебезпечніші моменти

Дипломат Василь Філіпчук вважає, що головна небезпека скандалу між Україною та Угорщиною через закон про освіту полягає в тому, що під час війни на Донбасі конфлікт може початися і на заході країни, при цьому Україна може втратити одноголосну підтримку з боку інших держав.

Про це він заявив "Апострофу".

"Ми говоримо про зменшення доступу до навчання національною мовою - і такі речі вимагають дуже чутливої, дуже обережної роботи. Потрібно було спочатку провести консультації, поцікавитися думкою, знайти компроміс і з обома меншинами в нашій країні, і з обома країнами (Угорщиною і Румунією, - ред.)", - сказав дипломат.

Філіпчук уточнив, що мова йде про країни, які є повноправними членами НАТО і Європейського союзу.

"У нас конфлікт, у нас війна з Російською Федерацією, і в цій ситуації входити в конфлікт із західними сусідами - просто непрофесійно і безвідповідально", - заявив він.

На думку дипломата, те, що було зроблено, безперечно, є помилкою. Навіть незважаючи на те, що в України є певні аргументи на свою користь.

"Адже дійсно створені якісь унікальні умови, коли вихідці з румунських і угорських регіонів Чернівецької або Закарпатської областей не володіють державною мовою і переважно виїжджають в ці країни для здобуття вищої освіти, адже без володіння українською мовою у них обмежені можливості для вищої освіти тут. Це, безумовно, не є нормальним. Але всі ці речі повинні вирішуватися виключно дуже чутливим способом, толерантним, з повагою до прав цих людей", - вважає Філіпчук.

Він підкреслив, що Україні ні в якому разі не можна допустити, щоб на тлі конфлікту на сході країни з'явилися прояви конфлікту і на заході нашої країни.

"Тим більше що ці громади - і румунська, і угорська - в певній мірі відокремлені від українського суспільства, у них є свої спільноти, досить гомогенні, які мають власну мову, які дуже активно використовують контакти з Угорщиною і Румунією. Тут є дуже небезпечна грань, яку можна перейти і отримати повноцінний конфлікт", - вважає експерт.

Філіпчук додав, що зараз Угорщина і Румунія провели консультації на високому рівні і домовилися про тиск на Україну з метою зміни окремих статей закону про освіту.

"І дуже добре, якщо вдасться досягти з ними компромісу і не залишати це питання неврегульованим тривалий період часу, оскільки, нагадаю, в грудні буде прийматися рішення з приводу санкцій Євросоюзу стосовно Росії, в кінці року буде нове обговорення позицій ЄС і НАТО на міністерському рівні. І якщо замість одностайної підтримки України, яку ми бачили протягом останніх трьох років, ми врешті-решт побачимо, що деякі країни змінили цю позицію, це далеко не зіграє на руку Україні", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Небезпечна межа: як Україні не допустити повноцінного конфлікту на заході".