RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Війна на Донбасі: Тука відповів, чи загрожує бійцям ЗСУ в'язниця за АТО

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука запевнив, що заяви про те, що бійцям Збройних сил України (ЗСУ) може загрожувати в'язниця за участь в АТО, - це брехня.заяви про те, що бійцям Збройних сил України (ЗСУ) може загрожувати в'язниця за участь в АТО, - це брехня.

Про це він сказав в інтерв'ю "Апострофу".

"Це чергова брехня від пані Сирїд і Ко (Оксана Сироїд – представник "Самопомочі", віце-спікер Верховної Ради, - "Апостроф"), за яку її ледь не побили на засіданні Комітету з безпеки і оборони. Вона тікала звідти! Це при мені було, коли вона почала кричати, що ось зараз наших хлопців всіх посадять, вони незаконно воюють. Брехня!", - зазначив Тука.

За його словами, навіть якщо б в Україні юридично була не АТО, а щось інше, то в справі прикордонника Сергія Колмогорова нічого б не змінилося.

"Що стосується справи Колмогорова, я ще не мав можливості - як, в принципі, і бажання, і часу, бо це не моя сфера відповідальності - вивчати детально всі обставини цієї справи. Але є люди, з якими я дружу з 2014 року і які професійно і тихо, без якихось там публічних гучних заяв, займаються вирішенням певних стратегічних для України питань. Серед іншого, вони намагалися аналізувати і справа Сергія Колмогорова. І у них є певні зауваження", - сказав заступник міністра.

Тука додав, що з їх точки зору розслідування було проведено вкрай низькокваліфіковано; спостерігається упереджена позиція прокуратури, яка готувала справу; немає впевненості в тому, що таке зайве жорстоке покарання визначав суд, адже найчастіше суд грунтується саме на висновках прокуратури; очевидний низький професійний рівень адвоката, який вів цю справу.

"Є також ще один момент, який я не хотів би поки у відкритій дискусії обговорювати. Є, скажімо так, певні і досить серйозні питання до свідків. А точніше - до тих людей, які перебували разом з Сергієм під час несення ним служби. Яким чином вони давали свої свідчення? На чому ґрунтуються ці свідчення? І інше", - уточнив він.

Разом з тим, Тука додав, що сподівається - ці невідповідності знайдуть своє відображення в ході нового слідства, і справа завершиться виправдувальним вироком.

Крім того, Тука згадав про недавню подію у військовій частині в Одесі.

"Те, що там сталося, безумовно, свідчить про низькі професійні якості військовослужбовців, які перебували в караулі. Тому що будь-якому чоловіку, який хоч коли-небудь тримав у руках зброю, відомо, що таке статут караульної служби і як повинен діяти вартовий під час нападу на об'єкт. "Стій!", "Стій, стріляти буду!", постріл в повітря і постріл на поразку. Все. Більше ніяких дій не передбачається. Якщо ти цього не зробив, ти порушив статут. Тобто ти порушив закон. І ні наявність військового часу, ні будь-які інші фактори не мають тоді ніякого значення", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Україна підкладе під росіян "бомбу", мова йде про мільйони - Георгій Тука".