RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

"Війна" між Порошенком і Саакашвілі: з'явилася важлива інформація про позицію США

Колишній президент Грузії і лідер партії "Рух нових сил" Міхеїл Саакашвілі не може розраховувати не тільки на сприяння Європи, а й на офіційну підтримку Вашингтона (США).

Про це "Апострофу" повідомили джерела в дипломатичних колах.

За їх словами, якщо в серпні-вересні американські дипломати чітко артикулювали підтримку Саакашвілі і навіть, за чутками, на власні очі спостерігали за проривом кордону, то зараз сигнал американців для Саакашвілі - не розхитувати човен. Власне, це і було однією з причин рішення Порошенка почати агресивні дії проти екс-голови Одеської області.

Так, показовою є стримана реакція на події 5 грудня з боку посольства США в Україні: дипломатичне представництво замість протесту з приводу дій силовиків обмежилося словами про необхідність справедливого суду над Саакашвілі з дотриманням всіх норм українського законодавства.

За даними джерел, США "не в захваті" від перспектив ще однієї революції в Україні і є прихильниками досягнення політичного компромісу, ціною якого, можливо, стануть дострокові парламентські вибори. Так, мова йде навіть про орієнтовну дату таких виборів - 29 квітня 2018 року. Правда, ніяких офіційних підтверджень цієї інформації немає.

Разом з тим, щодо обох політиків американська дипломатія як завжди дотримується принципу "негідник, але наш негідник". Ситуація для них, проте, ускладнюється необхідністю вибору між двома політиками, які клянуться у вірності Вашингтону і публічно таврують президента Росії Володимира Путіна. Кого ж з них підтримати, в США ще не вирішили.

У той же час в дипкорпусі активно обговорюють питання, чи зможе хтось взяти участь у передвиборній гонці і скласти конкуренцію Порошенку.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Порошенко розколов Європу на два табори, а в США думають про майбутнє Саакашвілі".