RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Резонансне рішення Трампа по Єрусалиму: названий найгірший сценарій

Найгіршим наслідком визнання США Єрусалиму столицею Ізраїлю стане те, що мирний процес буде фактично повністю зірваний.

Про це "Апострофу" заявив політолог-міжнародник Ілля Куса.

За його словами, саме через неможливість досягти консенсусу, зокрема, про статус міста, переговори досі були безрезультатними.

"Як далі буде відбуватися мирний процес, невідомо. Палестинці ще більше радикалізуються і навряд чи підуть на мирні переговори, які останні кілька років були заблоковані позицією уряду Нетаньяху (прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, - ред.). Це кінець мирних переговорів і більш-менш стабільної ситуації на палестинських територіях. Будемо дивитися на вулиці Єрусалиму", - сказав Куса.

Так, палестинці вже протестують. Зокрема, у четвер відбулися зіткнення в Єрусалимі, Рамаллі, Хевроні і Віфлеємі, в результаті яких постраждали 95 палестинців.

Лідер "Ісламського руху опору" (ХАМАС) Ісмаїл Ханія також закликав палестинців до нової інтифади, тобто повстання. І, на думку Куси, такий сценарій цілком реальний, оскільки ситуація на палестинських територіях була дуже напруженою останні півроку.

"Досить якогось одного інциденту, щоб там сталося загоряння. Справа не в тероризмі, а в тому, що палестинці радикалізуються і можуть, в тому числі зі зброєю, почати протестувати проти присутності Ізраїлю в Єрусалимі. Тоді вже складно буде оперувати поняттям, що це все терористи-екстремісти", - додав експерт.

Палестинців, на його думку, точно підтримають сусідні Сирія, Йорданія, Іран, Ліван і ліванська "Хізбалла".

У свою чергу, директор Інституту сходознавства імені А. Ю. Кримського НАН України Олександр Богомолов зазначив, що ізраїльсько-палестинських переговорів давно немає.

"Змінити те, чого немає... Це (визнання Єрусалиму столицею, - "Апостроф") змінює розстановку сил і позицій, в тому числі з точки зору можливих подальших переговорів. Уряд Нетаньяху не налаштований на компроміс - це абсолютно очевидно - і розраховує на фактори, які не пов'язані з самими палестинцями", - сказав він.

На думку Богомолова, протести і страйки палестинців - це передбачувана реакція. Однак ймовірний новий спалах збройного протистояння все одно буде обмежений можливостями і тактиками обох сторін, які давно відомі.

"Будь-яких чинників, які могли б це змінити, я думаю, немає. Інтенсифікація зіткнень можлива в тому вигляді, в якому ми їх бачимо зараз", - підсумував фахівець, маючи на увазі палестинських протестуючих, іноді озброєних, і активізацію ХАМАС.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Трамп "підірвав" і шокував світ: кілька версій гучного рішення по Єрусалиму".