RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Росія може розміщувати в Білорусі свої військові склади - ЗМІ

14 листопада набула чинності угода між урядами Білорусі та Російської Федерації про спільне технічне забезпечення регіонального угруповання військ двох держав.

Про це повідомляє видання Naviny.by з посиланням на документ.

Так, угода передбачає, що технічне забезпечення регіонального угруповання військ здійснюється силами і засобами двох держав "в інтересах своїх національних частин регіонального угруповання військ, а при необхідності - в інтересах усіх військ, які входять до складу угруповання".

Уточнюється, що дозабезпечення озброєнням і військовою технікою, іншими матеріальними засобами білоруської частини регіонального угруповання військ організовується Міністерством оборони Російської Федерації в узгоджених обсягах за рахунок наявних запасів Збройних сил РФ в період наростання військової загрози Союзній державі і у воєнний час.

У період "безпосередньої загрози агресії" запаси озброєння, військової техніки та інших матеріальних засобів, призначені для російської частини регіонального угруповання військ, можуть переміщатися на стаціонарну матеріально-технічну базу збройних сил Білорусі.

Експерти вважають, що наведені вище два положення є ключовими в документі.

Наскільки можна зрозуміти з контексту, дозабезпечення білоруської частини регіонального угруповання військ озброєнням, військовою технікою та іншими матеріальними засобами за рахунок запасів Міноборони Росії буде проводитися при доведенні чисельності Збройних сил Білорусі до штатів воєнного часу в період наростання військової загрози і початку війни.

Тоді втратять сенс положення Договору про обмеження звичайних озброєнь в Європі, якого, втім, Росія вже не дотримується.

Як показав досвід навчань "Захід", терміни перекидання важкого озброєння і бойової техніки залізницею з-під Ярославля (і навіть з-під Москви) на західні рубежі Союзної держави занадто великі за мірками сучасної війни.

У зв'язку з цим виходом є попереднє складування важкого озброєння і бойової техніки в Білорусі з подальшою доставкою туди по повітрю необхідного персоналу.

Відзначається, що, всупереч побоюванням окремих спостерігачів, місця складування на білоруській території військової техніки та озброєння, призначених для російських військ, не набудуть статус військової бази і будуть перебувати під юрисдикцією Білорусі: просто так прийти і скористатися цими запасами в будь-який момент російські військові не зможуть.

"Теоретично вони могли б охороняти це майно. Але на цей рахунок існує низка обмежень. Зокрема, на термін перебування російських військових на білоруській території - максимум два місяці. Потім вони повинні відбути, а на їх місце можуть приїхати інші. Процедура витратна і марудна, і навряд чи вона буде використана. Швидше, складовані на білоруській території озброєння, бойову техніку і запаси іншого військового майна охоронятимуть білоруські військові або воєнізована охорона, підвідомча МВС", - вважають експерти.

Як повідомляв "Апостроф", посол України в Білорусі Ігор Кизим заявив, що викрадення українців в Білорусі і шпигунський скандал завдали серйозного удару по іміджу Білорусі.