RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

У Росії пояснили, чому суперники Путіна вже програли йому

Суперники глави Кремля Володимира Путіна вже програли йому, оскільки на політичну ситуацію з президентськими виборами в Російській Федерації не можна вплинути.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив російський опозиційний політик Леонід Гозман.

За його словами, в РФ серед опозиції дійсно йде дискусія - йти або не йти на вибори.

"Аргументи тих, хто вважає за краще не йти, досить прості, [Олексій] Навальний (російський опозиціонер, - ред.) назвав це бойкотом. Якщо багато народу не прийде на вибори, то буде низька явка. Це ставить де-факто проблему легітимності, але не де-юре. Тому що де-юре, якщо навіть один Володимир Володимирович Путін прийде на вибори і проголосує за себе, вибори вважатимуться такими, що відбулися", - сказав він.

Гозман нагадав, що в Росії немає нижнього порогу явки, але де-факто, наприклад, 20% явки - це дуже мало.

"Навальний закликає не йти (на вибори). Багато людей вважають, що не треба йти - це фарс. З точки зору наслідків для майбутнього країни, потрібно розуміти, що ніяка кампанія не вплине на електоральну поведінку громадян. Люди підуть або не підуть - це не пов'язане з тим, що говорить Навальний або хтось інший", - уточнив він.

Політик додав, що явка очікується низька, оскільки у прихильників Путіна немає мотивації йти на вибори, він і так переможе.

"Звичайно, після виборів, якщо буде низька явка, Навальний може сказати: подивіться, як багато моїх прихильників, всі, хто не прийшов - мої прихильники! Це не так. Це одна лінія поведінки", - сказав Гозман.

За його словами, інша лінія поведінки говорить, що треба брати участь.

"Ця група говорить: якщо ви голосуєте не за Володимира Володимировича або псуєте бюлетень, ви знижуєте його відсоток. Що ж - справа хороша. Я особисто вважаю, що на політичну ситуацію вплинути не можна, ми її програли. Влада намалює цифри явки і цифри відсотків голосів. Більш того, навіть якщо вони не будуть малювати, то цифри явки і підтримки Путіна будуть достатні для переконливого свідчення на його користь. Це факт!" - підкреслив політик.

Він вважає, що при прийнятті такого рішення треба виходити з власних інтересів. Наприклад, яка дія дозволить подолати почуття приниження, яке виникає у більшості нормальних людей в зв'язку із знущанням, яке зараз відбувається. Гозман уточнив, що особисто піде і зіпсує бюлетень, але не голосуватиме ні за кого, хто бере участь у виборах.

"Все це не важливо (хто стане другим за кількістю голосів на виборах, - ред.). Реально важливим є те, скільки наберуть [Павло] Грудінін і [Володимир] Жириновський, їх співвідношення. І що важливо - скільки набере Ксенія Собчак. Тому що Собчак, на мій погляд, готують до того, щоб вона створила прокремлівську ліберальну партію. Вона буде спойлером для справжньої ліберальної опозиції, і в цьому сенсі в Кремлі зацікавлені, щоб вона взяла більше", - уточнив Гозман.

Політик додав, що ходять чутки, що в деяких губерніях губернатори отримали наказ сприяти їй в зборі підписів.

"Для Ксенії Собчак важливо, щоб вона отримала більше, ніж Явлінський, якого можна відправляти у відставку. Вони подивляться, якщо Ксенія візьме хороший результат, то вони її допустять до виборів. Якщо вони відчують, що у неї, як не крути, результат буде дуже скромний, то її не допустять до виборів. Вона зможе сказати: Кремль мене боїться!" - підсумував Гозман.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Є річ, яка завадила планам Путіна розчленувати Україну навпіл - російський політик.