RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Окупанти вислали з Криму британську журналістку

Силовики змусили покинути територію окупованого Росією Криму британську журналістку Маделайн Роуч, яка займається висвітленням фактів порушення прав людей на пострадянському просторі.

Про це повідомляє Крим.Реалії.

7 лютого Роуч затримали в одному з хостелів Сімферополя, де вона зупинилася. Силовики звинуватили її в журналістській діяльності на півострові без акредитації МЗС РФ і відсутності медичної страховки. Після опитування у відділенні поліції Роуч засудили за статтею про порушення іноземцями в'їзду та перебування на території РФ.

Поліцейські самі запросили адвоката для захисту прав Роуч. Він став умовляти журналістку заплатити штраф і виїхати з Криму. На заяви британки про те, що вона не виконує редакційне завдання, а приїхала на півострів для знайомства з героями матеріалів, силовики заявили, що вона нібито знімала і пересилала відео зустрічей з кримсько-татарськими сім'ями політв'язнів.

Також на суді силовики заявили, що у них нібито є свідки, але називати і запрошувати їх не стали. На заяву Роуч про наявність у неї медичного страхування, яке вона оформляла для отримання російської візи, оперативники відповіли їй, що необхідно "спеціальне страхування для Криму". Журналістку оштрафували на чотири тисячі рублів. В той же день вона покинула півострів.

Сама Роуч не виключає, що російські силовики слідкували за нею і відстежували її активність в інтернет.

Роуч опублікувала в The Moscow Times, Newsweek, The Globe and Mail та інших виданнях матеріали про порушення прав людини в Криму і про переслідування кримських татар. Статтю на сайті Aljazeera про повернення каральної психіатрії у діяльність російських спецслужб на прикладі справи заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, поліцейські демонстрували в суді як докази провини журналістки.

Як повідомляв "Апостроф", ФСБ заявило про затримання українця в окупованому Сімферополі.