RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Є склад злочину: стало відомо, що загрожує Авакову за його погрози зняти охорону з судів

У Вищій раді правосуддя (ВСП) України заявили, що погрози міністра внутрішніх справ Арсена Авакова зняти охорону з судів розцінюють як акт тиску на судову систему України.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

"Вимоги, пов'язані з рішенням суду, до Вищої ради правосуддя і апеляційного суду винести певне судове рішення є втручанням і тиском на судову владу", - заявили в ВСП.

Відзначається, що з цим формулюванням згодні і експерти, опитані виданням.

"Такі висловлювання високого чиновника розцінити інакше, крім як здійснення тиску на прийняття рішень судовими органами влади, не можна. "Ми знімемо охорону, тому що суди приймають не такі рішення", - сказав юрист, член Громадської ради доброчесності Роман Куйбіда.

У свою чергу, юрист Віталій Титич заявив, що це не просто тиск на судову систему.

"Це нахабство, цинічність - у тих обставинах, які реально існують, робити такі заяви. Насправді, я бачу в цьому ознаки злочину як мінімум: службова халатність, втручання у правосуддя. Попередня кваліфікація з передачею обвинувального акта до суду - це вже компетенція відповідних органів. Я вважаю, що це злочин, оскільки ці дії умисні", - сказав він.

Уточнюється, що нардеп Ігор Луценко вже звернувся до Генеральної прокуратури України (ГПУ) із заявою на Арсена Авакова. За словами депутата, в його висловлюванні є склад злочину, передбачений статтею 376 Кримінального кодексу України "Втручання в діяльність судових органів". Санкція статті передбачає до 3 років позбавлення волі.

Крім того, того, знімати охорону з Шевченківського райсуду, навіть на один день, міністр не мав права.

"Насправді, вирішення питання про зняття охорони не в компетенції міністра. Ця норма визначена законом: Нацгвардія і поліція повинні здійснювати охорону, поки не запрацює служба судової охорони", - заявив Куйбіда.

Як повідомляв "Апостроф", з'явилися подробиці про чоловіка, який стріляв у поліцейського під будівлею Солом'янського суду.