RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Ліквідація ДНР-ЛНР: "Апостроф" проаналізував важливі моменти і відповів на істерію в РФ

Заява спецпредставника Держдепартаменту США по Україні Курта Волкера про необхідність ліквідації "ДНР"-"ЛНР" викликала істерику в Росії і в рядах самих бойовиків незаконних збройних формувань на Донбасі.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

"ЛНР" і "ДНР" де-факто є і стороною конфлікту, і стороною переговорів, вони обрані в результаті прямого волевиявлення жителів Донбасу і представляють їх інтереси. Заявляючи про необхідність розформування "республік", Волкер плутає причину і наслідок. Поява "республік" стала реакцією жителів Луганська і Донецька на свавілля, що твориться в Києві", - заявив представник "ЛНР" у політичній підгрупі Родіон Мірошник.

У свою чергу, відомий донецький бойовик Олександр Ходаковський був ще більш істеричний у висловлюваннях.

"Хрін тобі, Волкер, а не ліквідацію "республік". Я не великий їх фанат, і чорна смуга на прапорі "ДНР" мені не подобається, але вони наші, і ліквідувати ми їх будемо самі... Коли будемо створювати "Новоросію", - фантазує він.

Крім того, перенервували і в російській Раді Федерацій.

"Слова Волкера, зрозуміло, не вписуються в жодні рамки прийнятих Мінських домовленостей", - зазначив керівник комітету Ради Федерації з міжнародних справ Костянтин Косачов.

Російський сенатор Олексій Пушков і зовсім заявив, що "ДНР" і "ЛНР" - частина Мінських угод. Однак в реальності все навпаки.

"Апостроф" звернув увагу, що ні в Мінському протоколі 2014 року, ні в меморандумі, який передбачає механізм відведення озброєнь, ні в Комплексі заходів щодо виконання Мінських угод 2015 року нічого не сказано про те, щоб частина територій України на сході була відділена, а, тим більше, отримала статус самостійних республік.

Навіть ватажок "ДНР" Олександр Захарченко та екс-ватажок "ЛНР" Ігор Плотницкий, які вказані підписантами документів, записані без своїх фейкових посад: тільки прізвище та ініціали. Тобто навіть абревіатури "ДНР" і "ЛНР" в офіційних документах Мінська не фігурують. Замість цього в Комплексі заходів чітко сказано, що з території України повинні бути виведені іноземні збройні формування, найманці, а всі незаконні групи повинні бути роззброєні.

"Найбільш, можливо, невигідний для України пункт у рамках Мінських угод - це проведення конституційної реформи з ухилом на децентралізацію і, як наслідок, особливий статус Донбасу, закріплений законодавчо. При цьому консультуватися і погоджувати законодавчі зміни і справді необхідно з представниками Донецької та Луганської областей у рамках Тристоронньої контактної групи. Але, по-перше, хто взагалі давав тому ж Захарченку мандат представляти інтереси жителів Донецької області, а, по-друге, децентралізація і особливий статус ніяк не рівні визнанню квазіреспублік", - пише автор.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Ліквідація ДНР-ЛНР: чого бояться в Донецьку, Луганську і Москві.