RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Не тільки через держзраду: в США розповіли про ще одну причину отруєння екс-розвідника ГРУ Скрипаля

Причин для отруєння колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії, яке сталося в Лондоні (Великобританія), може бути кілька.

Про це йдеться в матеріалі віце-президента департаменту тактичного аналізу приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor Скотта Стюарта, текст якого є в розпорядженні "Апострофа".

"Отже, якщо зрада Скрипаля десятки років тому вважалася досить серйозною, щоб виправдати його смерть сьогодні, чому росіяни просто не ліквідували його в 2006 році? Навіть якщо його вирішили тримати для майбутнього обміну шпигунами (під який він у кінцевому підсумку і потрапив), чому він не отримав набагато суворіше покарання? Тринадцять років здаються незначним вироком за шпигунство, якщо вина вважається такою, що заслуговує вбивства багато років по тому. Таким чином, викликає сумніви, що Скрипаля атакували тільки через держзраду", - сказано в матеріалі.

Так, щоб зрозуміти справжню причину нападу, потрібно спочатку розглянути поточну ситуацію в середовищі розвідки. Після сходження колишнього офіцера КДБ і директора Федеральної служби безпеки (ФСБ) Володимира Путіна на пост президента Росії у 2000 році почалося відродження російських внутрішніх і зовнішніх розвідок.

До середини 2000-х російські спецслужби стали набагато більш рішучими не тільки в своїй діяльності зі збору інформації, але і в "мокрих справах" - вбивствах та інших брудних операціях.

"Противники Кремля всередині країни і за кордоном почали гинути. І багато з цих операцій, в тому числі вбивства журналістки Анни Політковської та колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка, були навмисно безцеремонними. Використання рідкого радіоактивного ізотопу (полонію-210) у вбивстві Литвиненка схоже на залишення візитної картки на місці злочину. Є набагато більш тонкі способи вбити когось, і Росія часто використовує такі методи. Таким чином, неважко прийти до висновку, що Кремль хотів дати зрозуміти, що він відповідальний за вбивство Литвиненка. Так само, як і використання рідкісної нервово-паралітичної речовини при отруєнні Скрипаля було навмисним - ще один приклад того, як росіяни залишили "візитну картку", - йдеться в матеріалі.

Уточнюється, що ці "мокрі справи" не обмежувалися Москвою або Лондоном; вороги Кремля були вбиті в Україні, Туреччині, на Близькому Сході і навіть в США. І, крім того, навряд чи такі напади скоро закінчаться. Лідер російської опозиції Борис Нємцов був убитий в Москві в лютому 2015 року, а колишній міністр у справах друку Росії і довірена особа Путіна Михайло Лесин був побитий до смерті в готельному номері в Вашингтоні в листопаді 2015 року, після того як він, згідно з повідомленнями, виступив проти Кремля.

Спецслужби на Заході належним чином відзначили цю агресію, як і дуже активні інформаційні операції Кремля. Так, росіяни прямо намагаються посіяти розбрат і посилити розбіжності на Заході.

"У відповідь західні розвідувальні агентства активізували свої спроби з вербування російських шпигунів. Особливо затребувані ті, хто в курсі програм, спрямованих проти Заходу, і хто може допомогти розвідувальним агентствам зрозуміти і попередити російські операції. Це, в свою чергу, призвело до активізації російської контррозвідки. У січні 2017 року кілька співробітників Центру інформаційної безпеки ФСБ і членів відомого угруповання хакерів були заарештовані за звинуваченням у державній зраді за те, що вони, по-видимому, надали інформацію про спроби Росії втрутитися в президентські вибори в США", - підсумували в Stratfor.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Путін змінює правила, будуть нові вбивства по всьому світу - приватна розвідка США.