RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Путін боїться показати слабкість: відомий журналіст назвав три сценарії Кремля по Донбасу

На сьогоднішній день у Кремля є три варіанти розвитку ситуації на Донбасі.

Про це у своїй колонці на "Радіо Свобода" пише журналіст Віталій Портников.

"Перший, найпростіший - зберігати статус-кво, вести вічні безглузді консультації, сприяти дестабілізації в Україні за допомогою підтримки тліючого конфлікту. Але це - продовження санкцій, відсутність перспектив взаєморозуміння з США, неможливість повернення до рівноправних відносин із Заходом", - зазначив він.

За словами Портникова, другим варіантом є відмова від військових дій, проведення виборів і перетворення "ДНР"-"ЛНР" у повноцінні квазі-держави. Але, хоча це відкриє нові перспективи для спілкування Росії із Заходом, санкції нікуди не подінуться. Крім того, дестабілізувати Україну за допомогою цього регіону Москві більше не вдасться.

"Ну і третій шлях - піти з Донбасу, шукати можливості збереження обличчя. Саме це рішення - в російських інтересах... Але піти на такий крок - означає проявити "слабкість". Цього Путін дозволити собі не може. З Донбасу він не піде. Як і з Криму, Абхазії, Південної Осетії, Придністров'я", - підкреслив він.

Портников додав, що, швидше за все, президент РФ буде коливатися між першим і другим варіантом.

"І ось тут велике значення матиме фігура нового (або старого) куратора Донбасу. Сьогодні найголовніше - чи готовий Кремль відмовитися від військових дій, обстрілів і диверсій і зайнятися "державним будівництвом" на окупованих територіях або Путін вирішить, що щоденні обстріли і загибель українських солдатів і мирних жителів повинні залишатися частиною його політики, принаймні, до президентських і парламентських виборів в Україні", - підсумував він.

Читайте також матеріал "Апострофа": Бойовики ДНР-ЛНР в паніці через одну новину, Донбасу загрожує загострення - Дмитро Тимчук.