RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Екологічна катастрофа на Донбасі: в Україні відкрили справу за фактом затоплення "ядерної" шахти

Прокуратура Донецької області відкрила кримінальне провадження за фактом припинення відкачки води з шахти "Юний комунар" (Юнком), яка знаходиться на території, підконтрольній бойовикам так званої "ДНР".

Про це повідомили в прес-службі відомства.

Інцидент кваліфіковано як екоцид (ст. 441 КК України).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює управління СБУ в Донецькій і Луганській областях під процесуальним керівництвом прокуратури.

В прокуратурі нагадали, що шахта "Юнком" відзначалася великим скупченням газу, через що в період з 1959 по 1979 роки було зафіксовано 235 викидів, 28 з яких закінчилися смертю шахтарів. У 1979 році з метою зниження ймовірності раптових викидів метану на шахті був здійснений підземний ядерний вибух, після чого вона була закрита і ізольована.

"На місці вибуху утворилася скляна капсула діаметром приблизно 30 м, заповнена радіоактивною водою, яка згідно з висновками експертизи вимагає відносної сухості. Попадання радіоактивної рідини, яка міститься в зазначеній капсулі, в водні ресурси місцевості через ґрунтові води може призвести до екологічної катастрофи, яка буде полягати в радіоактивному хімічному забрудненні, в тому числі і екосистеми Азовського моря ", - пояснили у відомстві.

Детальніше про загрозу екологічної катастрофи для Донбасу в результаті затоплення шахти "Юнком" читайте в матеріалі "Апострофа": Росія відмовила бойовикам: можуть постраждати вільні території Донбасу.