RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

В Україні розповіли, навіщо жителів окупованого Донбасу лякають чутками про наступ ЗСУ

Бойовики незаконних збройних формувань лякають жителів окупованих територій Донбасу чутками про наступ Збройних сил України (ЗСУ) для мобілізації населення і ресурсів заради продовження окупації.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив військовий журналіст, координатор групи "Інформаційний опір" Костянтин Машовець.

За його словами, поява інформації, що українська армія готує наступ, спочатку була елементом залякування населення з боку представників окупаційної адміністрації.

"Потім це стало дуже модно в українських засобах масової інформації. Вони ж [окупаційні адміністрації] знайомі з тенденціями в інформаційному просторі України. Це вторинний ефект, тобто вони спираються на матеріали, які розміщені в українських ЗМІ, і у себе розміщують з заголовком: "Не сьогодні, так завтра "укропи" перейдуть у наступ". І це використовують у різних цілях: для мобілізації населення і ресурсів заради продовження окупації. Потім проводяться інформаційно-психологічні операції певними структурами, з'являються історії з "розіпнутими хлопчиками" і "злісними бандерівцями", - зазначив Машовець.

Він додав, що в певному сенсі це аналог підірваних будинків у Москві, створення спільного ворога.

"У цілому сенс такий же. Змінюється форма, а суть і зміст залишаються ті ж. Це виглядає так. Декларується, що артилерія так званого 1-го АК не може стріляти по мирних кварталах. Але підвищується ескалація в зоні бойових дій, в якомусь дворі розірвався снаряд або міна, випущена ними ж самими як привід, обстрілюється школа або ще щось, і тут з помпою, демонстративно, з висвітленням у засобах масової інформації дається наказ на "адекватну реакцію". Якщо раніше ви не могли формально стріляти з якихось міркувань, то зараз ви отримуєте законний привід завдати кілька ударів. А куди будете стріляти - це вже питання друге, яке зазвичай в інформаційному відношенні має другорядне значення", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Кремль змінює стратегію в Україні, але ще може атакувати Маріуполь - військовий журналіст.