RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Вбивство соратника Березовського: на Заході розкрили цікаві дані про його конфлікт з ФСБ

Колишній соратник російського підприємця Бориса Березовського - Микола Глушков - збирався довести в лондонському суді, що спецслужби використовували "Аерофлот" в якості прикриття.

Про це повідомляє видання The Wall Street Journal.

За даними джерела, до своєї смерті від задушення в березні 2018 року Глушков хотів пролити світло на ті "глави 20-річної російської історії, які можуть виявитися хворобливими для Кремля і російських спецслужб".

Про плани довести зв'язок "Аерофлоту" зі спецслужбами соратник Березовського розповів друзям. А вдова отруєного в 2006 році Олександра Літвіенко Марія сказала, що її чоловік вважав, що саме покупка авіакомпанії стала причиною краху Березовського і його партнерів. Через це у бізнесмена з'явилося багато ворогів в спецслужбах. Литвиненко зазначав, що "Аерофлот" був важливим елементом в системі російських спецслужб.

"З радянських часів компанію використовували для відправки заробітної плати агентам по всьому світу, а також для доставки нелегальних вантажів. Аерофлот був центром всього цього", - підкреслила вдова, посилаючись на слова чоловіка.

Як зазначають у виданні, Глушков робив спроби перехопити контроль за компанією. Він написав листа керівникам двох "головних спецслужб" Росії, де запропонував спецслужбам самим платити зарплату в "Аерофлоті", посилаючись на те, що компанію активно використовують. За словами Глушкова, після цього баланс компанії швидко покращився.

Але згодом Глушкова почали залякувати. Колишній генерал КДБ і начальник охорони Бориса Єльцина Олександр Коржаков обіцяв "відірвати голову" і "посадити в тюрму", якщо Глушков "продовжить порушувати права ФСБ". Однак сам Коржаков спростував ці слова.

Як пише газета, Глушков перестав відповідати на телефон напередодні попереднього судового засідання по своєму позовом. Коли дочка бізнесмена приїхала до нього додому, вона знайшла батька мертвим зі слідами удушення від собачого повідка.

Як повідомляв "Апостроф", співробітники правоохоронних органів Великобританії не виявили слідів злому в будинку вбитого росіянина-емігранта Миколи Глушкова, який був соратником опального російського олігарха Бориса Березовського.