RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

У мережі порівняли морські сили України та Росії: список кораблів

Україна не має що протиставити Росії в разі серйозного військового конфлікту на морі.

Про це свідчать дані, наведені виданням "Радіо Свобода", яке проаналізувало, що мають Україна і Росія.

Зокрема, після конфлікту 25 листопада Україна втратила артилерійські катери (проекту "Гюрза") "Нікополь" і "Бердянськ", а також буксир "Яни Капу".

Як зазначається, захоплені катера є невеликими і не мають високої вогневої потужності. Екіпаж цих суден - всього кілька людей. Буксир "Яни Капу", очевидно, також не є ударним кораблем.

В акваторії Чорного та Азовського морів Україна також має в своєму розпорядженні флагман - фрегат "Гетьман Сагайдачний", який, втім, вже понад рік перебуває на ремонті. Також є середній десантний корабель "Юрій Олефіренко" і тральщик "Генічеськ".

Решта кораблів - це катери або допоміжні судна. Йдеться про артилерійські катери проекту "Гюрза", що знаходяться на базі в Бердянську в Азовському морі. Всього в розпорядженні Києва таких кораблів шість, однак, 25 листопада два з них були взяті в полон.

Також значна частина українських бойових кораблів з березня 2014 року утримується Росією в анексованому Криму.

При цьому російські сили в значній мірі перевершують морські потужності України.

Зокрема, напередодні українські кораблі атакували прикордонні кораблі ФСБ. Один з них - прикордонний сторожовий корабель "Дон". Його вага - 1210 тонн, а екіпаж - 47 осіб, довжина судна в кілька разів більше, ніж у "Яни Капу" і українських катерів. Другий корабель - це малий протичовновий корабель "Суздалеьц". Він оснащений ракетним, зенітним, протичовневим і мінним озброєнням.

При цьому Чорноморський флот в цій ситуації виглядає грозою для України. До складу флоту входить ракетний крейсер "Москва", який, втім, зараз також перебуває на ремонті. Також в складі флоту 6 сторожових кораблів і ще кілька десятків кораблів і допоміжних суден.

Крім цього, українська розвідка повідомляла, що Росія перекинула в Азовське море до 40 бойових суден, в тому числі 6 артилерійських катерів, два ракетних корвета і шість або сім десантних суден.

Про подробиці загострення на Азові читайте в матеріалі "Апострофа": Азовська криза: п'ять наслідків для України.