RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Авіакатастрофа літака МАУ в Ірані: мережу схвилювала дивна деталь на фото з місця НП

У мережі помітили дивне на фото з місця авіакатастрофи літака компанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) в Ірані.

На знімок звернув увагу засновник інтернет-видання Bellingcat, британський журналіст-розслідувач Еліот Хіггінс.

Bellingcat перевіряє версію про атаку українського Боїнга в Тегерані з зенітного ракетного комплексу (ЗРК) "Тор" після того, як в мережі з'явилося фото головки ракети, яку знайшли нібито на місці катастрофи.

Знімок, нібито зроблений на місці катастрофи лайнера Boeing 737-800 МАУ, опублікував в Twitter користувач під іменем Ashkan Monfared.

"Цей фрагмент виявлений на місці катастрофи українського пасажирського літака, що впав перед будинком місцевого жителя. Хіба літак так виглядає? Хіба це не ракета?" - задався питанням чоловік.

За словами Хіггінса, походження фотографії ще належить перевірити. У той же час журналіст зазначив, що прояснити першоджерело кадру на основі даних геолокації буде важко. Проте Хіггінс пообіцяв, що Bellingcat перевірить версію про можливу атаку на літак з ЗРК "Тор".

"Ми розглянемо останнє відоме місцезнаходження літака (в повітряному просторі) і відстань до нього від іранських військових баз, і подивимося, чи перебував він у радіусі дії систем "Тор". Це не залежить від перевірки автентичності зображення", - написав Хіггінс.

На закінчення він закріпив твіт, в якому підкреслив, що поки місцезнаходження зображеного на фотографії уламка не буде встановлено, до цієї інформації слід ставитися з обережністю.

Зазначимо, що попередній звіт іранських експертів про катастрофу українського Boeing свідчить, що пожежа на борту почалася ще до падіння літака, а при зіткненні з землею стався вибух. Від пілотів будь-якої інформації про позаштатну ситуацію не надходило.

При цьому Reuters з посиланням на п'ять джерел в спецслужбах США, Канади і неназваної європейської країни повідомляє, що імовірною причиною катастрофи лайнера стала технічна несправність, а не потрапляння ракети.

Фото: Ashkan Monfared

Як повідомляв "Апостроф", раніше експерти заявили, що у слідства є чотири версії авіакатастрофи українського літака МАУ , який розбився в Ірані, серед яких, зокрема, названі технічна несправність і теракт.