RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Україна очікує сплеск епідемії грипу: чим небезпечні його штами і як уберегтися

Серед штамів грипу в поточному епідсезоні найпоширенішим є H1N1, більш відомий в народі як "свинячий грип". Він небезпечний тим, що через нього може дуже швидко розвинутися вірусна пневмонія.

Про це в коментарі "Апострофу" заявила завідувачка відділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Громашевського Алла Мироненко.

За її словами, в групах ризику зараження вірусом є медики, вагітні жінки, люди похилого віку і люди з хронічними захворюваннями. Мироненко додала, що рідко в Україні також зустрічаються вірус В вікторіанської лінії і H3N2.

Слова колеги підтримав лікар-інфекціоніст, керуючий партнер Healthportal Андрій Осадчий. За його словами, H1N1 має високий ступінь контагіозності, тобто легко передається від людини до людини.

"Його основна небезпека полягає в тому, що при ньому часто протягом 48-72 годин розвиваються вірусні пневмонії. Притаманні йому і ускладнення у вигляді уражень серцево-судинної системи. Особливо це відноситься до груп ризику, тому потрібно бути дуже уважними до свого здоров'я і не займатися самолікуванням, а звертатися до лікарів-спеціалістів", - зазначив Осадчий.

Фахівці стверджують, що найкращим захистом від грипу є вакцинація. На сьогоднішній день вакцини зробили 235 тисяч українців, тоді як за весь епідсезон в минулому році щеплення від грипу зробило 161,5 тисяч українців.

"За стандартами ВОЗ вакцинуватися можна в будь-який час, але при цьому варто враховувати, що для того, щоб виробився імунітет, потрібен час - близько двох тижнів для дорослого населення і до одного місяця - у дітей", - додав Осадчий.

У той же час завідуюча кафедрою інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. О. Богомольця Ольга Голубовська зазначає, що інкубаційний період у грипу - один день. Це означає, що якщо людина вже встигла побувати в контакті з грипозних хворим, то щеплення мало чим допоможе.

"Але зробити щеплення все ж краще, ніж не робити щеплення взагалі. А взагалі тим, хто належить до груп ризику, краще вакцинуватися заздалегідь, природно, погодивши з лікарем", - додав Осадчий.

Фахівці нагадали, що епідсезон в Україні триває до середини весни, а значить потрібно захистити себе від грипу хоча б на другу половину лютого, весь березень, квітень і першу декаду травня.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Пік епідемії попереду: як коронавірус допомагає в боротьбі з грипом.