RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Під Бахмутом точаться запеклі битви: актуальні карти боїв

Просування ЗС РФ у районі Донецька сповільнилося, а Сили оборони України можуть готувати локальний наступ біля Вугледару.

Про це свідчать актуальні дані Інституту вивчення війни ISW.

Ситуація у Харківській та Луганській областях

Російські джерела поінформували, що ЗС РФ 4 лютого здійснили обмежені наступальні дії у районі Сватового. Міноборони Росії відзвітувало про витіснення української армії із західної околиці Дворічної, проте ISW не знайшов візуального підтвердження цієї інформації.

Читайте також: Росіяни атакують позиції українських бійців на 5 напрямках

Наступ росіян також продовжився біля Кремінної, що було підтверджено Генеральним штабом ЗСУ. Як стверджує українське командування, Сили оборони 4 лютого відбили спроби штурму біля Кремінної, Греківки, Невського та Діброви. Також не припиняються бої за Білогорівку, над якою ЗС РФ намагаються встановити контроль.

Аналітики ISW зазначають, що ЗСУ продовжують завдавати ударів по матеріально-технічному забезпеченню Росії в Луганській області, використовуючи, зокрема, РСЗВ HIMARS. Окремо експерти прокоментували удар по нафтобазі у Білгородській області, який може лише погіршити логістику загарбників на цій ділянці фронту.

Ситуація на Донбасі

ЗС РФ продовжили наступальні дії в районі Бахмута, намагаючись прорвати оборону ЗСУ. Міноборони України підтвердило, що 4 лютого вдалося відбито спроби штурму біля самого Бахмута, Верхокам'янського, Червоної Гори, Парасковіївки та Івановського.

Російські джерела, у свою чергу, повідомляли, що бойовики ПВК "Вагнер" просунулися на захід від селища Сіль та вели штурмові дії біля Роздолівки та Васюківки. Деякі військові блогери РФ повідомили про успішні операції біля шосе Т0504 між Тимчасовим Яром та Бахмутом, але аналітики ISW не знайшли візуального підтвердження того, що російські війська знаходяться ближче за 2,5 км до автомобільної дороги.

Останніми днями російські наступальні операції на західних околицях Донецька та біля Авдіївки сповільнилися. Це підтверджує минулий прогноз ISW про те, що росіянам не вистачає живої сили для кількох штурмів на вказаній ділянці фронту. Російські джерела також повідомили, що ЗСУ стягують живу силу та бойову техніку до району Вугледару, що може говорити про підготовку до ведення локального наступу Силами оборони.

Ситуація на півдні України

Сили оборони України продовжують завдавати ударів по позиціях росіян на лівому березі Дніпра. Як приклад, ISW згадує знищення системи ППО "Тор" у районі Нової Каховки. Наявність подібних комплексів свідчить про те, що Росія задіяла у боях проти України 80-ту окрему арктичну мотострілецьку бригаду Північного флоту.

4 лютого ЗС РФ війська продовжували вести обстріли біля Гуляйполя, а також у Дніпропетровській, Херсонській та Миколаївській областях.

Раніше ми розповідали, які українські міста росіяни зруйнували повністю.