RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Суд відправив Лієва під варту до квітня: озвучена сума застави

Судді апеляції Вищого антикорупційного суду (ВАКС) частково задовольнили скаргу прокурора і застосували до колишнього в.о. директора департаменту Міноборони Олександра Лієва, обвинуваченого в розкраданні 1,5 млрд гривень на закупівлі артилерійських боєприпасів, запобіжний захід у вигляды тримання пыд вартою. Розмір альтернативної застави становить 50 млн грн.

Про це повідомляє ЦПК.

Читайте також: "Фіксуємо багато порушень": Міноборони проводить позапланові перевірки ТЦК

"Лієв був узятий під варту в залі суду. Термін утримання під вартою до 8 квітня. Розмір альтернативної застави становить 50 млн грн. У разі внесення застави на Лієва буде покладено низку обов'язків, у тому числі носіння електронного браслета та здача закордонних паспортів", - йдеться у повідомленні.

Рішення ухвалили судді Даниїла Чорненька, Сергій Боднар та Ігор Панаід.

Йдеться про справу щодо укладення контракту між Міноборони та компанією "Львівський арсенал" на постачання 100 тисяч мінних пострілів. У листопаді 2022 року Міноборони перерахувало "Львівському арсеналу" 1,34 млрд грн передоплати.

Далі "Львівський арсенал" перерахував частину коштів у 3,6 млн доларів та 9,1 млн євро на словацького посередника, компанію Sevotech.

Більша частина з них потім пішла на рахунки ще одного посередника, хорватської компанії WDG promet. Гроші зникли і жодної міни поставлено так і не було.

Під час засідання стало відомо, що підслідність у справі вже змінили із Нацполіції на НАБУ. Сторону обвинувачення представляв прокурор Офісу генпрокурора, який подавав апеляційну скаргу.

За словами захисту, підписана Лієвим угода була повністю законною, не порушувала жодний нормативно-правовий акт, а процедура її укладення не відрізнялася від інших 420 угод, які підписував Лієв за час свого перебування на посаді.

Сам Лієв в ході засідання наголошував на тому, що ніякої змови бути не могло, адже він не був знайомий із директором "Львівського арсеналу" Юрієм Збітнєвим, бачився з ним лише один раз уже після укладення контрактів. Прокурор натомість вказував, що зі сторони "Львівського арсеналу" супроводжував угоду щодо мін і проводив більшість контактів з чиновниками Міноборони не Збітнєв, а його заступник Сахненко. Останній нібито підшукував компанії для реалізації схеми та схиляв Збітнєва на укладення контракту. Сахненко нібито є давнім знайомим Лієва і саме через цей зв'язок Сахненка призначили у "Львівський арсенал", бо це призначення давало компанії "зелене світло" в Міноборони.

"Лієв повністю заперечував будь-які порушення у власних діях і стверджував, що посадовці Міноборони ніяким чином не причетні до непостачання боєприпасів. Він припустив, що у певний момент щось могло піти не так у господарських відносинах "Львівського арсеналу", компаній Sevotech, WDG та хорватського заводу, який виготовляв міни. Він вважає, що з цим треба дійсно розбиратися, однак жодного стосунку посадовці Міноборони до цих відносин не мали і мати не могли", - зазначено у повідомленні.

Також вказано, що прокурор ОГП просив призначити утримання під вартою із заставою у понад 268 млн грн.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що правоохоронці знайшли російський паспорт в Олександра Лієва.

  • Вас також може зацікавити:

Справа про розкрадання 1,5 мільярда для армії: оголошено перші підозри, фото

Розкрадання 1,5 млрд грн на снарядах: СБУ прийшла з обшуками до чиновників Міноборони і оборонного підприємства, фото

У Міноборони може статися новий скандал, через надто дешеві продукти для ЗСУ - експерт