RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Вчені розгадали цікаву таємницю Сонячної системи: деталі відкриття

Корабель NASA Cassini отримав дані про верхні шари атмосфери планет-гігантів, таких як Сатурн і Юпітер, щоб дізнатися, чому вони гарячі.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на видання Phys.org.

Вчені з'ясували, що планети є гарячими, незважаючи на те, що знаходяться набагато далі від Сонця, ніж Земля, тому що нагрівання відбувається через потужне полярне сяйво на південному і північному полюсах Сатурна.

Астрономи з'ясували, що електричні струми, викликані взаємодією між сонячним вітром і зарядженими частинками, викликають збудження атомів і молекул в складі повітряної оболонки газового гіганта. Тепло потім розподіляється повітряними потоками по всій планеті.

Цей механізм допомагає з'ясувати питання, чому верхня частина атмосфери настільки гаряча, а інша частина повітряної оболонки залишається холодною, як і очікується через віддаленість Сатурна від Сонця.

Температура верхніх шарів була виміряна при спостереженні за заломленням світла від яскравих зірок в сузір'ях Оріон і Великий Пес на кордоні атмосфери Сатурна при прольоті Cassini. Це дозволило дізнатися про щільність повітряної оболонки, яка зменшується з висотою, але темпи зменшення залежать від температури. Виявилося, що температура досягає максимуму поблизу полярних сяйв.

Дослідники космосу відзначають, що джерело тепла представляло собою одну з великих загадок Сонячної системи, яка довгий час залишалася нерозкритою.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі з'явилося зображення невеликого астероїда Бенну, який досліджує Міжпланетна станція OSIRIS-REx.