RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Від "горбатого" Renault до Bentley Bentayga: ЗМІ згадали 10 автомобілів королеви Єлизавети II

Її Величність королева Єлизавета II мирно померла 8 вересня 2022 року в Балморалі, Шотландія, у віці 96 років після 70-річного правління.

Затятий автомобіліст і прихильник британського автопрому, як

-cars-queen-elizabeth-ii" target="_blank" rel="nofollow">пише ресурс Сlassic & Sports Car королева мала право їздити шосе і путівцям без водійських прав.

Ще підлітком, під час Другої світової війни, під час служби вона навчилася ремонтувати і водити автомобілі, й їздила королівським маєтком навіть у свої 80.

1. Rolls-Royce Phantom IV State Landaulette


Державні візити до міст зазвичай відбувалися на Rolls-Royce зі спеціальним кузовом, і королівський Phantom IV State Landaulette 1955 був найбільш особливих з них.

Єлизаветі належали два з 18 серійних автомобілів із дуже потужним двигуном. Один із них зберігався в Королівських стайнях до 2002 року, а другий був проданий на аукціоні Sotheby's у 2016 році за 800 000 фунтів стерлінгів.

2. Renault Dauphine

Глава автокомпанії подарував королеві автомобіль пастельно-блакитного кольору з білими шинами та шкіряним салоном під час її туру 1957 року головним французьким заводом Renault у Флінсі. Втім, "Дофіна" її Королівської Величності була зібрана в Актоні, західний Лондон.

Цієї машини вже не існує – її тодішній власник, дилер Renault розбив її у 1971 році, коли їхав на зустріч із потенційним покупцем.

3. Vauxhall

Vauxhall PA Friary Estate вважається улюбленим автомобілем Її Величності. Спеціально для Єлизавети автомобіль був перероблений у п'ятидверний. У ньому обладнали стійку для зброї, утримувачі для вудок, а також перегородку для її корги.

4. Rover P5 та P5B

Її Величність тримала два особисті автомобілі Rover P5B кольору Arden Green, які були оснащені непомітним синім підсвічуванням, щоб служби безпеки могли ідентифікувати транспорт.

Один із них зберігається у колекції Британського автомобільного музею, а інший був протестований командою Top Gear.

До речі, саме моделі P5B випало доставити Маргарет Тетчер на її першу зустріч із королевою як прем'єр-міністр у 1979 році. Коли їхнє виробництво припинилося, уряд викупив останні екземпляри.

5. Land Rover 110 V8

Моделі позашляховиків Series One, II та III зі спеціальним кузовом британської компанії Land Rover використовувалися для офіційних виступів. Особливий інтерес у Її Величності викликав 110 V8 1983 року, замовлений за індивідуальним замовленням, що включав унікальний відтінок зеленої фарби, зелену шкіру, систему внутрішнього зв'язку і спеціальні поручні, встановлені на панелі приладів.

Лише через 18 років авто було знято з експлуатації, коли королева подолала 43 тисячі миль у її маєтку у Сандрінгемі.

Її Величність навіть виступала персональним водієм у фактичного правителя Саудівської Аравії, принца Абдулли, який приїхав із візитом до маєтку Єлизавети II. На той час у Саудівській Аравії жінкам заборонялося керувати автомобілем, і Абдулла був не готовий до швидкості, яка продемонструвала монарх Сполученого Королівства.

6. Daimler Double Six long-wheelbase

У дитинстві Єлизавета з матір'ю їздила на авто марки Daimler і в 1984 році замовила у німців довгобазну Double Six для особистого користування. Більше 2000 миль пройшли під його колесами, перш ніж він був переданий королівській родині. Double Six поставлявся з подушкою заднього сидіння на всю довжину, щоб корги королеви почувалися комфортніше.

Врешті-решт він був проданий у приватні руки на аукціоні за 80 500 фунтів стерлінгів.

7. Daimler Super V8 LWB

У 2001 році для особистого транспорту Її Величності було обрано рідкісний варіант лінійки X308 - довгобазна модель Daimler Super V8 потужністю 375 к.с.

Перед відправкою Jaguar протестував автомобіль на відстані 2500 миль, а також у автомобіля було кілька особливостей, у тому числі висувний підлокітник, призначений для сумочки, а косметичне дзеркало було більшого розміру, ніж зазвичай, щоб королева могла перевіряти свої капелюшки. У 2013 році його продали на аукціоні за 45 360 фунтів стерлінгів.

8. Bentley State Limousine

Серед цілої кавалькади автомобілів королеви, що налічує три "Роллс-Ройса" та три "Бентлі", був зроблений на замовлення транспорт, створений за погодженням з герцогом Единбурзьким, з технічними характеристиками, більш схожими на президентський лімузин, ніж на королівську малолітражку. Деякі з його систем досі залишаються засекреченими з міркувань безпеки, проте відомо, що він захищений від вибухів і має стійкі до проколів шини з кевларовим посиленням.

9. Jaguar X-type Estate(s)


Королева мала в гаражі два Jaguar X-type із єдиним реєстраційним знаком PYN 1F та "обкатувала" звірів у Великому Віндзорському парку, коли жила в резиденції.

Проїхавши всього 7600 миль, 2016 року автомобіль відправили до лондонського дилера, який продав його як універсал останньої моделі X-type з невеликим пробігом після "фейсліфтінгу". Цікаво, що новий власник автомобіля, заплативши 15 тисяч фунтів стерлінгів, не знав, хто був його попереднім власником.

10. Bentley Bentayga

У 2015 році королеві сподобався ще не випущений позашляховик Bentayga від Bentley. Виробник позичив королівській сім'ї прототип для випробувань і пізніше, захопивши її зауваження, організував спеціальне виробництво першого серійного Bentayga в якості заміни Range Rover.

Нагадаємо, онуки королеви Єлизавети показали зворушливе дитяче фото з бабусею .