RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Вчені виявили загублене місто у Камбоджі: деталі відкриття і карта

Археологи визначили розташування однієї з перших столиць Кхмерської імперії, яка існувала з 9-го по 15-те століття нашої ери.

Про це повідомляє CNN.

Міжнародна група вчених використовувала повітряне лазерне сканування і наземні зйомки для картографування міста Махендрапарваті. Більша частина того, що відомо про це місто походить з рукописів. Тому столицю називають "загубленим містом".

Тепер вчені стверджують, що точно визначили місце розташування Махендрапарваті. Місто розташоване на плато Пном Кулен, приблизно в 48 кілометрах на північ від міста Сіємреал. Плато є віддаленим, важкодоступним, покритим рослинністю і, можливо, замінованих режимом "червоних кхмерів" у 1970-х.

"Ми підтверджуємо гіпотезу, виходячи з накопиченого масиву доказів, що Махендрапарвата - столиця кхмерської імперії з восьмого по дев'яте століття - розташована на масиві Пном кулен", - йдеться у звіті.

Дослідники використовували повітряне лазерне сканування, яке мало "унікальну здатність" бачити "рослинність і надавати моделі лісового ґрунту з високою роздільною здатністю", йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що вченим вдалося скласти карту місцевості за допомогою двох окремих операцій - спочатку у 2012 році, яка охоплювала близько 37 квадратних кілометрів, і у 2015 році, охоплюючи весь гірський хребет площею 975 квадратних кілометрів.

Результати аерофотознімання були використані для створення карти міста. На карті детально розміщені такі об'єкти, як незавершене водосховище, кілька дамб, що захищають стіни храмів і навіть палац.

Як повідомляв "Апостроф", у Єгипті поблизу міста Луксор археологи знайшли 20 стародавніх дерев’яних саркофагів, у яких, ймовірно, поховані священники.