RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

У Мексиці виявили загадковий тунель ацтеків часів Монтесуми: опубліковано фото

У Мексиці робітники виявили тунель ацтеків, прикрашений різьбленням і розписами, коли будували автобусну зупинку.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на видання "НВ".

Тунель виявили у місті Екатепек-де-Морелос. Археологи запевняють, що він був побудований за часів імператора Монтесуми I й пов’язаний з богом води та родючості – Тлалоком.

Крім того, відомо що тунель із загадковими барельєфами був частиною побудованої при ацтеках дамби, пізніше його включили в дренажну систему, яку побудували іспанці в XVII столітті.

Поблизу стіни знайшли 11 різьблених зображень, а також залишки дерев’яних воріт. Серед інших знахідок: артефакти зі скла, порцеляни, майоліки, на додаток до залишків статуй. Однак найбільше схвилювали археологів зображення, пов’язані з ацтекським богом води й родючості - Тлалоком.

Цей древній бог зазвичай зображується зі здивованими очима та іклами, часто в поєднанні з блискавкою, кукурудзою і водою. За давніми віруваннями Тлалок був дарувальником життя, але водночас мав здатність посилати град, блискавки та отруювати джерела води.

Як повідомляв "Апостроф", у Франції за допомогою 3D-технологій дослідили давньоєгипетську мумію кішки і знайшли три хвоста та п'ять лап.