RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Археологи знайшли ідоли богів і богинь, яким поклонялися в таємничій імперії хеттів: фото

У Туреччині під час раскопопок на місці Каніш, одного з найдавніших міст Малої Азії, знайшли 15 ідолів древніх богів і богинь, яким поклонялися в Хетському царстві.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на Daily Sabah.

Імперія хеттів була однією з наймогутніших в свій час. Каніш вважається першим містом, заснованим хетами в Анатолії.

Вперше фігурки ідолів знайшли тут в 2017 році. Зараз відкопали ще 15, вік яких становить близько 4500 років.

Керівник розкопок, професор Фікрі Кулакоглу з Університету Анкари зазначив, що фігурки виконані в різних стилях. Деякі з них вирізані досить просто, інші виготовлені детально, причому деякі з них на зображенні сидять на троні.

"Структура, яку ми розкопали, ймовірно, є дуже великим і унікальним місцем в Анатолії з формальними і релігійними характеристиками. Виявлені тут ідоли є артефактами, що демонструють вірування анатолийских людей в істот, яким вони поклонялися 4500 років тому. Це артефакти, яких немає ніде, крім Кюльтепе", - сказав учений.

Всі знайдені ідоли віддадуть в музей міста Кайсері для організації тимчасової виставки.

Про давнє місто Каніш було відомо ще в кінці XIX століття. Тоді на "чорному ринку" з'явилися кам'яні таблички з текстами, в яких згадувалося хетське місто. Вони зацікавили археологів і почалися пошуки загубленого міста. Місія з Чехії знайшла не тільки місто, але і палац, пошкодивши при цьому приблизно третю його частину, а також знайшла нові таблички з текстами.

Фото: trthaber.com, hurriyet

Як повідомляв "Апостроф", і сследователі наткнулися на камінь з написами на стародавній мові, який попередньо може вказувати на ураження царства Анатолії, яке існувало приблизно 3000 років тому, в війні з царем якогось маловідомого царства.