RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

У столичному музеї презентували трипільську миску зі смайликами віком 6 тисяч років - фото

У київському музеї "Становлення української нації" відбулася презентація унікального експонату з приватної колекції, який називають "Трипільська посмішка" - на конічній мисці віком 6 тисяч років нанесено орнамент, що нагадує усміхнене обличчя.

Фото з презентації опубліковано на Facebook-сторінці її учасника, доктора історичних наук Михайла Відейка.

Відвідувачі виставки відзначають, що зображення дуже схоже на популярні смайлики, поширені нині в соцмережах.

На презентації Михайло Відейко підкреслив, що 60-сантиметрова конічна миска, ймовірно, використовувалася в обрядах, а не в побуті. Вона була виготовлена в 4100-4000 роках до н.е.

За його словами, в формі посмішки, ймовірно, зафіксовані різні місячні фази - на посудині вісім зображень повного місяця, шість - у фазі росту і шість в фазі старіння. Фази місяця в стародавні часи використовувалися для вимірювання часу, а календар трипільців мав в основі місячні цикли.

"Трипільську посмішку" передав для експонування приватний колекціонер, її вартість - мільйони гривень. У Києві артефакт буде виставлений протягом року, потім його покажуть в інших регіонах України.

Як повідомляв "Апостроф", в дніпровському музеї "Машини часу" з'явився ще один експонат. Туди привезли унікальний німецький ретро-автомобіль Horch 930V Cabriolet 1938 року, на якому їздив літературний персонаж з відомого фільму "Сімнадцять миттєвостей весни" Отто Штірліц.