RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Вчені розкрили таємницю походження етрусків, використовуючи дані ДНК

Вчені-палеогенетікі з'ясували походження прадавнього народу етрусків, що жили між 800 роком до нашої ери і 1000 роком нашої ери.

Результати наукових досліджень опубліковано в журналі Science Advances.

Проаналізувавши ДНК 82 індивідів з південних областей Італії, а також з Етрурії (північна частина країни), вчені дійшли висновку, що етруски були генетично ближчими до італіків. Це народи, що населяли свого часу Апеннінський півострів, а також острови Корсику, Сицилію і Сардинію.

Під час раннього залізного віку етруски були більш етнічно однорідним народом, проте пізніше, вже за часів Римської імперії, почався приплив людей з Східного Середземномор'я. У I тисячолітті до нашої ери на території нинішньої Центральної Італії розвивалася культура етрусків, а найдавніші написи етруською мовою, що збереглися з тих часів і дійшли до наших днів, відносяться до VIII віку до нашої ери.

Проте, питання про походження етрусків довгий час залишалось предметом дискусій. Одні дослідники вважали, що етруски формувалися під час хвиль міграції зі Східного Середземномор'я, Центральної Європи та Північного Причорномор'я. Інші, навпаки, відзначали, що цей народ мав автохтонне (корінне) походження.

В ході дослідження стало відомо, що генетичний профіль етрусків виявився місцевим, подібним з іншими сусідніми популяціями, наприклад, з латинами, незважаючи на культурні та мовні відмінності цих народів. Відзначається, що значний генетичний внесок у формування етрусків внесли степовики бронзового століття, що також характерно для інших європейських народів і регіонів.

Крім того, в дослідженні вказується, що генетична однорідність етрусків спостерігалася протягом майже тисячоліття , що узгоджується з історичними даними. Різкі зміни відбулися вже за часів Римської імперії, коли в регіоні з'являються люди, що мають походження зі Східного Середземномор'я.

Раніше ми повідомляли, що в Туреччині знайшли 400 висічених в скелі гробниць віком приблизно 1800 років.

Ми також повідомляли про знахідку стародавнього міста, знищеного метеоритом, яке було в 10 разів більше Єрусалиму.