RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Вченим вдалося створити матерію з негативною масою

В Університеті штату Вашингтон (США) вперше створили аномальну матерію з негативною масою, яка здатна переміщатися у бік, протилежний напрямку зовнішнього впливу. Про це повідомляє Phys.org.

Вчені охолодили хмару з атомів рубідію до температури трохи вищою за абсолютний нул, в результаті чого вийшов конденсат Бозе-Ейнштейна, відмінною рисою якого є досягнення всіма його атомами мінімально можливого енергетичного стану, що дає можливість безпосередньо спостерігати квантові ефекти.

Наприклад, утворюється рідина, яка здатна текти без тертя, оскільки її атоми не здатні взаємодіяти з атомами поверхні і, отже, не втрачають енергію.

Щоб охолодити рубідій, дослідники скористалися лазерами. З їхньою ж допомогою вони змусили частки конденсату перебувати всередині "пастки" - області розміром у сто мікрон. Для створення негативної маси вчені за допомогою іншого набору лазерів змінювали у атомів одну з їх квантових характеристик - власний момент імпульсу або спин.

Між останнім і траєкторіями часток існує залежність, обумовлена спін-орбітальною взаємодією. Таким чином, змінивши момент імпульсу, можна вплинути на те, як атоми будуть рухатися. В результаті вченим вдалося домогтися того, що вони залишали пастку, немов відскакуючи від невидимої стіни. За словами дослідників, така поведінка характерна для частинок з негативною масою.

Нагадаємо, раніше американські вчені створили дріжджі, які на третину є синтетичною формою життя.