RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Може стати ще гірше: названо серйозні проблеми зі шкільними підручниками в Україні

Брак підручників в школах України, який планують заповнити до кінця жовтня, виник по ряду причин, як суб'єктивних, що стосуються відсутності документів, що регламентують стандарт для написання підручників, так і об'єктивних, які ознаменувалися відсутністю необхідних друкарських потужностей.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Той факт, що друкарні не встигли до 1 вересня надрукувати для першокласників необхідну літературу, за словами джерела "Апострофа" у видавничому бізнесі, зовсім не їхня вина. Перша низка причин – суб'єктивні.

"Ми ще в травні попереджали Міносвіти, що виникне колапс. Чому? Минулий рік був присвячений підготовці документів, які регламентують діяльність шкіл і друк підручників. Необхідно було розробити і затвердити стандарт початкової освіти, і тільки після цього видавці й автори могли починати роботу над підручниками. Але стандарт початкової освіти та типові програми були затверджені тільки 21 лютого цього року. Тобто до 21 лютого нічого не можна було робити. А написати новий підручник за тиждень фізично неможливо, хоча видавці й автори почали роботу над новими підручниками, керуючись навіть ще не затвердженими проектами", - пояснює співрозмовник "Апострофа".

Ще одна купа проблем – об'єктивні.

"Після 2000 року в Україні зникли великі поліграфічні комбінати: "Поліграфкнига", харківська фабрика імені Фрунзе, АТ "Книга", яке було в Києві. Ці підприємства мали потужності та відповідне обладнання, що дозволяє робити підручники у великому обсязі. А сьогодні таких підприємств залишилося дуже мало. Але навіть якщо блок ще можна десь надрукувати, то для того, щоб його вкласти у тверду обкладинку, потрібно працювати за кооперацією, і книгу передавати з одного підприємства на інше, потім на третє, - додає джерело видання. – А тепер – папір. У МОН відразу попередили, що російський папір купувати не можна, тільки європейський. А Європа сьогодні сама відчуває гострий дефіцит офсетного паперу. Європейські виробники нас відразу попередили, що Україна знаходиться в кінці списку бажаючих, для неї зарезервовано дуже незначну кількість паперу. Але якщо будуть зростати потреби інших країн ЄС в офсетному папері, то навіть з тієї невеликої кількості паперу, зарезервованої за Україною, будуть забирати частини на потреби країн ЄС".

За словами співрозмовника "Апострофа", заява Лілії Гриневич про забезпечення першокласників підручниками до кінця вересня занадто оптимістична. Крім того, в наступному році ситуація з навчальною літературою для школярів може ще погіршитися: просто не знайдеться авторів, які захочуть їх писати.

"22 серпня Кабмін схвалив постанову, якою зобов'язав правовласників на авторський рукопис передавати виключні права державі. Це все одно, якби уряд США закупив для армії Boeing, наприклад, 100 штук, а потім прийшов би до компанії Boeing і зажадав від неї всю документацію, патенти безкоштовно передати уряду. Ну ми ж купили у вас продукт, віддавайте технологію. Навіть у радянський час держава не дозволяла собі такі речі. А тепер питання: чи захочуть автори так працювати?" – нарікає співрозмовник "Апострофа".

Детальніше про перетворення в молодшій школічитайте в матеріалі "Апострофа": Батьки проти нової школи: чому реформа почалася з провалу.