RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Вчені розгадали таємницю загадкових спалахів на Місяці

Група астрономів змогла попередньо встановити причину появи на Місяці спалахів, які вперше помітили 60 років тому, проте до цих пір не могли пояснити.

Про це повідомляє "Live Science".

Як зазначається, дослідникам відомо про таємничі спалахи на Місяці, принаймні з кінця 1960-х років, коли вчені Барбара Мідлхерст і Патрік Мур вивчили літературу і виявили майже 400 згадок про дивні події на Місяці. Невеликі ділянки місячної поверхні раптово стають яскравішими або темнішими, без явної на те причини. Огляд вчених про спалахи й зміни яскравості на Місяці був опублікований в журналі "Science" 27 січня 1967 року.

Світло, що випромінюється, зазвичай описується як червонуватий або рожевий, іноді блискучий. Це свічення може поширюватися на відстань до 16 кілометрів і більше по поверхні Місяця. Середня тривалість події становить близько 20 хвилин, але світіння може зберігатися з перервами і протягом декількох годин. Астрономи-любителі іноді виявляють спалахи за допомогою телескопа, хоча вони непередбачувані, і виявлення може потребувати годин або днів очікування. По завершенню події не залишають явних слідів на поверхні Місяця.

Вчені періодично поверталися до цієї теми протягом п'яти десятиліть, але не знайшли докладних пояснень. Відомо, що спалахи відбуваються кілька разів на тиждень. Цього року команда астрономів по-новому підійшла до вивчення питання, спеціально розробивши обсерваторію для спостереження за спалахами.

Новий прилад постійно спостерігає за Місяцем, використовуючи дві камери, розташовані в 100 км на північ від Севільї в Іспанії. Обсерваторія все ще перебуває в стадії розробки, і з квітня цього року тривають удосконалення програмного забезпечення. Проте, у дослідників вже є деякі пояснення про походження спалахів.

"Сейсмічна активність спостерігається і на Місяці. Коли поверхня рухається, з внутрішньої частини Місяця можуть виходити на поверхню гази, що відображають сонячне світло. Це пояснює появу спалахів світла, які можуть тривати годинами", - сказав керівник проекту Хакан Каялу

Каял сказав, що, з огляду на поточні плани по створенню бази на Місяці, важливо знати, що там відбувається, щоб люди, які будуть жити на базі, були підготовлені до нового середовища.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", NASA показало фото краху космічного корабля Beresheet на поверхні Місяця в квітні 2019 року.