RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Гормони, промінь світла і чорна діра: названо лауреатів головної наукової премії року

Стали відомі лауреати головною наукової премії року Breakthrough Prize.

Про це повідомляє naked-science.

Цього року премію з фундаментальної фізики було присуджено колективу вчених Телескопа горизонту подій, які змогли отримати перший в світі знімок чорної діри. Всього над цим працювали 347 чоловік з різних країн. За допомогою восьми чутливих телескопів, синхронізуючи кожен з них за допомогою мережі атомного годинника, команда створила віртуальний телескоп розміром з Землю, з роздільною здатністю, яка що раніше не досягалася на поверхні нашої планети.

"Оскар" з математики на цей раз отримали вчені, які вирішили проблему про промені світла, що висвітлює кімнату. Вона формулюється так: "Якщо промінь світла від точкового джерела відбивається від стін повністю дзеркальної кімнати, то чи досягне він в кінцевому підсумку кожної частини приміщення або деяких її області назавжди залишаться темними?" Після перекладу завдання в дуже абстрактну багатовимірну постановку два математика змогли показати, що для багатокутних кімнат з кутами, які є частинами цілих чисел, тільки кінцеве число точок залишиться неосвітленим. Одна з дослідниць не дожила до вручення премії і померла в 2017 році у віці 40 років від прогресуючого раку молочної залози.

В області наук про життя премії New Horizons Prize в цей раз дали чотирьом дослідникам. Першу з них дали за відкриття нового шляху гормональної системи, через який жирова тканина сигналізує мозку регулювати харчову поведінку. Другу нагороду отримали вчені, які виявили шаперони - клас білків, головна функція яких полягає в контролі правильного згортання інших білків. Третю премію отримав вчений, які відкрив молекули, клітини та механізми, що лежать в основі больового відчуття. І, нарешті, четверту New Horizons Prize отримала жінка, яка розкрила роль деяких білків у розвитку деменції і бічного аміотрофічного склерозу, в хворобі Паркінсона і множинної системної атрофії.

Відзначимо, що цю премію організовано однойменним фондом, який фінансується колишнім співвласником Mail.ru Юрієм Мільнером. Щорічно фонд вручає премії в розмірі трьох мільйонів доларів за найважливіші для людства прориви в науці. Премія присуджується у трьох областях: фундаментальній фізиці, науках про життя і математиці. Крім головної, існує також нагорода New Horizons Prize у розмірі 100 тисяч доларів.

Як повідомляв "Апостроф", раніше було названо найбезглуздіші наукові дослідження року.