RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Астрономи привідкрили таємницю загибелі галактик

Команда канадських учених повністю дослідила 51 галактику в скупченні Діви в пошуках молекулярного водню - газу, з якого виникають нові зірки.

Про це повідомляє New York Post з посиланням на результати дослідження вчених.

Проект під назвою VERTICO має на меті вивчити взаємодію галактик з оточенням - основний фактор, що впливає на їх здатність утворювати зірки. Астрономи намагаються з'ясувати причини, за якими зореутворення в деяких районах Всесвіту початок припинятися.

У дослідженнях використовується масив телескопів ALMA - найбільший з існуючих наземних астрономічних проектів. Він являє собою набір радіоприймачів на висоті 5000 метрів в пустелі Атакама на півночі Чилі та ідеально надається для вивчення хмар щільного холодного газу, з якого формуються нові зірки.

Відомо, що гравітаційні сили прискорюють рух галактик до величезних швидкостей і перегрівають плазму між галактиками до температур, настільки високих, що вона світиться в рентгенівському діапазоні. Сильна взаємодія галактик зі своїм оточенням і між собою можуть погасити їх зореутворення. Для досить масивної галактики припинення створення нових зірок рівносильно смерті, оскільки вона через невеликий, за космічними мірками, проміжок часу починає втрачати джерела енергії і вся маса поступово перетворюється в квазар.

На даний момент команда вчених повністю дослідила 51 галактику в скупченні Діви - найближче до нас масивне скупчення галактик, яке перебуває в процесі формування, що дозволяє отримати його знімки на різних стадіях життєвого циклу. Галактики в скупченні Діви спостерігалися практично на всіх довжинах хвиль в електромагнітному спектрі, але виявити сліди молекулярного водню - газу, з якого виникають нові зірки - астрономам не вдалося.

Дослідження сусідніх кластерів зірок тривають так само, як пошук причини загибелі галактик, яка спостерігається.

Як повідомляв "Апостроф", вчені з Інституту Макса Планка зробили несподівану заяву про вік Всесвіту.